De MFA-werkgroep van de DOM in Jistrum.
De MFA-werkgroep van de DOM in Jistrum. Foto: Archief Actief Media

Misschien nieuw MFA in Jistrum - raad aan zet

Het dorp Jistrum krijgt misschien een nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa), met bundeling van onder andere onderwijs en sport. B. en w. van Tytsjerksteradiel staan er positief tegenover, maar het laatste woord is aan de gemeenteraad. Die dient echter ook de gemeentelijke visie op maatschappelijk vastgoed nog vast te stellen.

De Dorpsontwikkelingsmaatschappij (DOM) Jistrum heeft een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd, op basis van bestaande gemeentelijke budgetten voor Jistrum. De totale investering is geraamd op ruim 4,6 miljoen euro, de exploitatielasten voor de gemeente stijgen ongeveer 11.500 euro per jaar.

De DOM Jistrum is voor het onderzoek een samenwerking aangegaan met een architectenbureau voor een vlekkenplan met financierings- en exploitatieberekeningen. Daaruit komt naar voren dat diverse activiteiten in Jistrum in een nieuw MFA gebundeld kunnen worden: ontmoetingsplek, gymzaal, kinderopvang, peuterspeelzaal, kerk, sportvereniging en school kunnen onder één dak.

Overtollig vastgoed

Overtollig vastgoed en diverse locaties (peuterspeelzaal, basisschool It Iepen Stee en basisschool De Greide) komen vrij en kunnen worden afgestoten. Inzet is een energieneutrale voorziening. Het dorp is door zelfwerkzaamheid gekomen tot dit plan. De betrokken inwoners “hebben de verantwoordelijkheid genomen vanuit een breed en toekomstbestendig perspectief voor zowel de mienskip als de gemeente”, schrijven b. en w. in hun voorstel voor de gemeenteraad.

Gemeenteraad beslist

Het is aan de raad van Tytsjerksteradiel wat er met de opbrengsten van de vrijkomende locaties gebeurt. "Bij beslissingen over toevoeging, behoud of het afstoten van maatschappelijk vastgoed, worden doelmatigheid, efficiëntie en proportionaliteit van de mogelijkheden meegenomen in de afweging”, luidt het in het voorstel aan de raad.

“De ontmoeting staat centraal, niet de stenen. De gemeente biedt de fysieke locatie aan voor de instanties die zich óók richten op het aanbieden van ontmoeting, maar liever geen gebouwen exploiteren.” Misschien kan de gemeenteraad nog op 1 juli 2021 over het maatschappelijk vastgoed en het MFA Jistrum een besluit nemen, of anders wellicht op 16 september 2021.