Afbeelding
Foto:

Vooral complimenten voor
schuldhulpverlening Opsterland

De gemeente Opsterland heeft de schuldhulpverlening voor de inwoners behoorlijk goed voor elkaar. Dat concludeert de rekenkamercommissie van deze gemeente op basis van recent onderzoek.

Er zijn nog wel enkele puntjes van kritiek: gezinnen met kinderen dienen extra aandacht te krijgen en de gemeente dient nieuw beleid vast te stellen op basis van evaluatie van de afgelopen jaren.

De rekenkamercommissie heeft niet alleen gekeken in documenten, maar ook gepraat met betrokkenen: zowel mensen die gebruik maken van de schuldhulpverlening, als ambtenaren van de gemeente. De cliënten zijn vooral lovend over de gebiedsteams van de gemeente. Ze hebben het gevoel dat die voor hen opkomen.

Wantrouwende instanties

Dit (soms) in tegenstelling tot instanties als de Belastingdienst en Kredietbank Nederland. Die benaderen de mensen in de schuldhulpverlening meer vanuit wantrouwen, is het gevoel van de geïnterviewden.

B. en w. delen het punt van de extra aandacht voor gezinnen met kinderen niet. Het college en de raad gaan uit van een ‘integrale aanpak’, waarbij geen enkele groep extra aandacht krijgt ten opzichte van andere groepen.

‘Bijzondere aandacht voor kinderen’

De rekenkamercommissie wijst echter op een aangenomen amendement (wijzigingsvoorstel) van Tweede Kamerlid Mirjam Sterk (CDA), waarin staat: "Het is van belang dat gemeenten hierbij (= schuldhulpverlening) bijzondere aandacht besteden aan de situatie van gezinnen met kinderen. De gevolgen voor problematische schulden zijn immers extra schrijnend als er kinderen in het spel zijn.”

Het is aan de gemeenteraad van Opsterland om het rapport van de rekenkamercommissie te bespreken. Het rapport is gemaakt op verzoek van de raad.

Als gevolg van een aanvaard CDA-voorstel in de Tweede Kamer dienen gezinnen met kinderen extra aandacht te krijgen bij schuldhulpverlening.