Nieuw Getij: verpleegkundig overgangsconsulent
Stef Boes begeleidt vrouwen in de overgang

Verpleegkundig overgangsconsulent Stef Boes is haar bedrijf voor het begeleiden van vrouwen in de overgang Nieuw Getij, 6 jaar geleden gestart na afronden van de opleiding overgangsconsulent aan het Erasmus MC in Rotterdam. Veel vrouwen en hun partners weten nog weinig over de overgang. Dat is niet zo gek omdat de overgang pas de laatste jaren wat meer besproken wordt dan vroeger. Tijd om eens meer te weten te komen over de overgang, dus.

Waarom raken vrouwen in de overgang? De biologische reden is dat de vruchtbare periode voorbij gaat. Het lichaam schakelt om naar een volgende levensfase. 80% van de vrouwen heeft daar een beetje tot wat meer last van. Verschijnselen die vrouwen zijn verschillend, bijvoorbeeld: opvliegers, haaruitval, gewrichtspijnen tot oververmoeidheid, neerslachtigheid, slapeloosheid en concentratieproblemen.

Het omschakelen naar de volgende levensfase valt samen met een andere hormoonhuishouding. Het meest herkenbaar is dat de menstruatie stopt. De gehele omschakeling (de overgang) kan 10 jaar duren, en dat vindt plaats tussen het 45-60 ste levensjaar. Dat gaat om 1,8 miljoen Nederlandse vrouwen. Mannen kunnen ook in de overgang raken.

De veranderende hormoonhuishouding zorgt voor schommelingen van de hoeveelheid oestrogeen, progesteron en testosteron, dat gaat bij ieder lichaam anders. Een verpleegkundig overgangsconsulent is opgeleid in het verzamelen en interpreteren van de klachten en fase van overgang en het geven van adviezen.Haar bedrijf heet Nieuw Getij, omdat de overgang niks is om bang voor te zijn, het is gewoon een andere fase in je leven.

De overgang vindt bij de meeste vrouwen plaats tussen hun 45ste en 60ste levensjaar, maar kan ook eerder beginnen. Ook na operatie baarmoeder en eierstokken of tijdens en na behandeling van kanker.

Vrouwen die weten wat er aan de hand is, en weten wat ze kunnen doen aan de klachten, voelen zich krachtiger en kunnen beter aangeven wat ze nodig hebben. Wat altijd helpt is bewust bezig zijn met je voeding, met bewegen, eigenlijk goed zorgen voor je lichaam, zodat je de overgang goed op kunt vangen.

Om vrouwen te ondersteunen start Stef binnenkort een wandelgroep Menowalk waar iedereen aan mee kan doen, waar je ook woont. Download alvast de app ‘Ommetje’ en meld je aan bij nieuw getij, je krijgt dan een code als de wandelgroep begint. Als je meedoet, loop je samen met anderen die ook in de overgang zijn, krijg je tips en trucs onderweg en een gratis e-boek boordevol betrouwbare overgangskennis.