CBS De Arke en CSG Liudger bieden
samen nieuwe onderwijsroute aan

Leerlingen die binnenkort van een basisschool komen, hebben al moeten kiezen, wat voor vervolgonderwijs hierna komt: VMBO, HAVO of VWO, of misschien nog een andere schoolsoort. Dat vinden de leiders van cbs De Arke en csg Liudger in Burgum eigenlijk te vroeg. Ze willen de kansengelijkheid vergroten, door de leerlingen bij 14 jaar een richting en niveau te laten kiezen.

“Sa jong al kieze foar it ferfolch, slút eins net oan by it ‘tienerbrein’, dat noch net útûntwikkele is”, vertelt projectleider Marieke van der Veen van cbs De Arke. Daarom begint De Arke volgend schooljaar met – voor deze scholen in elk geval – iets nieuws: de ononderbroken persoonlijke leerroute van 10 tot 14 jaar. “Dat makket de oergong fan basisskoalle nei fuortset ûnderwiis makliker.”

Met de neiuwe lesmethode wordt vanuit het ‘tienerbrein’ gedacht: geen aparte schoolvakken meer, maar kennis, kunde en vaardigheden op basis van een bepaald thema. “Lykas ‘samenwerking’: yn taal wurkje wurden gear om sinnen te foarmjen. Yn de skiednis wurken de Romeinen mei-elkoar gear om harren macht te fergrutsjen. En learlingen wurkje ûnder elkoar mei-elkoar gear om fan elkoar te learen”, legt Marieke van der Veen uit.

Bovendien gaan de scholen uit van dagelijkse coaching en beginnen ze elke dag actief met sport en bewegend leren. “Ut ûndersyk docht nammentlik bliken dat in ‘tienerbrein’ pas fan 9.00 oere ôf ‘oan’ stiet!”

De talenten en de nieuwsgierigheid van elk kind worden afzonderlijk geprikkeld. Zo moet voor alle leerlingen het onderwijs uitdagend blijven: eerst in groep 7, later ook in groep 8 van De Arke en daarna in de klassen 1 en 2 van Liudger. Op CSG Liudger wordt het een keuze om met deze onderwijsroute verder te gaan, naast de reguliere brugklassen.

De lancering van de nieuwe naam voor deze onderwijsroute vindt woensdagmiddag 9 juni plaats op het schoolplein van CBS De Arke. Groep 7 start met deze onderwijsroute in augustus 2021.