Vermilion wil in Burgum (zie foto) en wijde omgeving nog ruim tien miljard kuub aardgas winnen. Het is wellicht aan het nieuwe kabinet om hier een besluit over te nemen.
Vermilion wil in Burgum (zie foto) en wijde omgeving nog ruim tien miljard kuub aardgas winnen. Het is wellicht aan het nieuwe kabinet om hier een besluit over te nemen. Foto: Actief Media

Oproep aan formateur: "Stop met winning gas uit kleine velden”

De landelijke organisatie ‘Kleine velden’ heeft bij kabinetsformateur Mariëtte Hamer aangedrongen op het stoppen met het winnen van aardgas uit zogeheten kleine gasvelden. Bij deze ‘burgerbeweging’ zijn ook diverse Friese organisaties aangesloten.

In de brief aan de kabinetsformateur wijst voorzitter Sandra Jacobs op de volgens haar te innige band tussen de landelijke politiek en de mijnbouwsector. Voormalig staatssecretaris Menno Snel (D66) is sinds 1 juni dit jaar ‘onafhankelijk voorzitter’ van NOGEPA, de belangenorganisatie van de mijnbouwbedrijven in Nederland.

Menno Snel voorzitter NOGEPA

Menno Snel meldt op de website van NOGEPA: “De transitie naar een CO2-neutrale toekomst is misschien wel de belangrijkste opdracht waar we nu met z’n allen voor staan. Ik ben ervan overtuigd dat de energietransitie alleen succesvol verder gebracht kan worden door een stevig commitment vanuit de sector. De uitgangspunten zijn daarbij voor mij helder: de sector kan en wil met haar kennis en innovaties een belangrijke bijdrage leveren aan de energievoorziening van vandaag, morgen en overmorgen. Bijvoorbeeld door bestaande infrastructuur slim in te zetten voor de productie en transport van (groene) waterstof, maar ook via de opslag van CO2 in lege gasvelden. Totdat de transitie is afgerond, blijft ons aardgas nog hard nodig. Het is dan belangrijk om dat aardgas op een schone, veilige en verantwoorde wijze in Nederland te produceren. Ik kijk er naar uit om het bestuur van NOGEPA en de sector hierbij als onafhankelijk voorzitter te begeleiden.“

‘Stop gaswiinning kleine velden’

De burgerbeweging ‘Kleine velden' wil juist zo snel mogelijk af van gaswinning uit kleine gasvelden, én wil beslist géén opslag van wat dan ook in lege gasvelden: "Stop geen troep in de lege gasvelden - geen hergebruik van oude velden - dit veroorzaakt onherstelbare milieuschade en bevingen.”

Andere punten die de organisatie aansnijdt in de brief aan de kabinetsformateur: “Heb aandacht voor het direct stoppen van gaswinning in bestaande velden met bestaande vergunningen; stop direct met het uitgeven van nieuwe vergunningen voor nieuwe boringen en winningen; introduceer een echte, deugdelijke, laagdrempelige en ruimhartige schaderegeling, gebaseerd op volledig technisch herstel en compensatie van de immateriële schade; verbeter de huidige wetgeving en geef burgers en organisaties een eerlijke inspraakmogelijkheid.”

Friese organisaties

Bij ‘kleine velden’ zijn onder ander de volgende Friese organisaties aangesloten: LaatFryslânNietZakken / Samen TegenGas, Stichting Fêste Grûn Noardeast-Fryslân, Vereniging Dorpsbelang Opeinde, Plaatselijk Belang De Wilgen, Smalle Ee en Buitenstvallaat, Vereniging van Dorpsbelangen Boornbergum-Kortehemmen, Stichting Tsjingas, en wordt gesteund door onder andere Klimaatcoalitie Fryslân.