Een klein deel van de 1,3 miljard euro die volgend jaar extra naar jeugdzorg gaat.
Een klein deel van de 1,3 miljard euro die volgend jaar extra naar jeugdzorg gaat. Foto: Stockfoto

"Yn 2022 sa'n 1,6 miljoen euro
foar Tytsjerksteradiel derby”

De gemeente Tytsjerksteradiel krijgt volgend jaar ruwweg 1,6 miljoen euro meer van de rijksoverheid dan zich tot voor kort liet aanzien. Het geld moet naar de jeugdzorg. Landelijk gaat het om 1,3 miljard euro extra.

Dit is het gevolg van de arbitragezaak die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tegen de regering Rutte III had aangespannen. De VNG was ontevreden over de hoogte van de rijksvergoedingen aan de gemeenten ten behoeve van de jeugdzorg.

Voor de gemeente Leeuwarden gaat het naar schatting om acht tot negen miljoen euro extra, volgend jaar. Maar zowel wethouder Tytsy Willemsma (FNP, financiën) van Tytsjerksteradiel als haar collega Hilde Tjeerdema (D66) van Leeuwarden stellen dat voor de lange termijn ook nog veel meer geld nodig is. Dit is ook uit de arbitragezaak naar voren gekomen.

Nieuwe regering

Het is aan de nieuwe, nog te vormen regering en wellicht ook de ‘vers' gekozen Tweede Kamer om de bedragen voor de langere termijn voor de jeugdzorg nog vast te stellen. De vorming van een nieuwe regering gaat echter moeizaam. De zogeheten middenpartijen - VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks - kunnen het tot nu toe niet eens worden over welke partij met welke zou moeten regeren.

Patstelling

Alle politieke voormannen en -vrouwen zijn net met elkaar eens, dat er snel een regering nodig is, gelet op de coronacrisis. Maar omdat VVD en CDA liever niet regeren met én de PvdA én GroenLinks, en die twee partijen alleen samen in een nieuwe regering willen, is een patstelling ontstaan. Formateur Mariëtte Hamer (voormalig PvdA-Kamerlid, nu voorzitter van de SER) zou de voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, ongeveer één tot twee weken extra tijd vragen, meldde de NOS donderdagavond 3 juni.