Bedrijventerrein Garyp-Noard zou hier komen: tussen de Stinswei en de Sintrale As (achtergrond), pal noordelijk van de Easterein. In het midden achter de bomen twee pijpen van Rendac.
Bedrijventerrein Garyp-Noard zou hier komen: tussen de Stinswei en de Sintrale As (achtergrond), pal noordelijk van de Easterein. In het midden achter de bomen twee pijpen van Rendac. Foto: Actief Media

Tytsjerksteradiel op zoek naar locaties voor bedrijven

De gemeente Tytsjerksteradiel kan vooreerst geen gebruik maken van ‘Garyp-Noard’ als toekomstig bedrijventerrein. De kans op te hoge stikstofuitstoot richting de Alde Feanen is te groot. Daarom gaat de gemeente op zoek naar andere locaties.

Dat kan gaan om Quatrebras (ook al eerder in beeld, met name ten zuidwesten van de buurtschap), maar ook om locaties elders in de gemeente. “En wy sjogge ek nei lytse lokaasjes yn de doarpen. Want der is no gjin inkeld bedriuweterrein direkt beskikber, wylst de fraach foars is.”

Dit zei wethouder Gelbrig Hoekstra donderdagavond 3 juni 2021 in de raadsvergadering, na mondelinge vragen van VVD-raadslid Sjaak Hoekstra. Die stelde hij naar aanleiding van een brief van b. en w. over de kwestie. “Uit berekeningen blijkt dat de ontwikkeling van het bedrijventerrein Garyp-Noard tot stikstofemissie op de Alde Feanen leidt. De PAS-jurisprudentie heeft gezorgd voor een stop op de vergunningverlening Wet natuurbescherming. Dat betekent dat wij op dit moment niet verder kunnen met de ruimtelijke procedure”, schrijven b. en w. in de brief.

Afwaardering van 280.000 euro

“Tegen die achtergrond heeft ons college het besluit genomen om bedrijventerrein Garyp-Noard per 31 december 2020 uit exploitatie te halen. De ‘wettelijke regels begroting’ (BBV) waaraan de gemeente dient te voldoen, zijn daarin leidend. De gronden worden afgewaardeerd naar agrarische waarde en ondergebracht in strategisch grondbezit. Het verlies op dit complex, € 280.000, wordt ten laste gebracht van het resultaat van de jaarrekening 2020.”

Stikstofwet

"Voor het vervolg zal moeten blijken in hoeverre de onlangs aangenomen Stikstofwet weer tot enige ruimte kan leiden. Deze wet is nog niet in werking en de bijbehorende Algemene maatregelen van Bestuur (AmvB's) nog niet vastgesteld. Het wachten is op meer duidelijkheid daaromtrent. Tegelijkertijd staan we aan de vooravond van een nieuw bedrijvenconvenant met de provincie. In dat perspectief past ook een bredere oriëntatie naar nieuwe vestigingslocaties. Wij merken dat de behoefte onder ondernemers voor een bedrijfslocatie fors is, terwijl wij geen bedrijventerreinen meer beschikbaar hebben.”