Plekken waar in de eerste paar dagen na de brand zonnepaneelscherven zijn gevonden en waarover de gemeente Tytsjerksteradiel is geïnformeerd.
Plekken waar in de eerste paar dagen na de brand zonnepaneelscherven zijn gevonden en waarover de gemeente Tytsjerksteradiel is geïnformeerd. Foto: Ingezonden

FUMO controleert afvoer gras na brand bij Van der Wal

De gemeente Tytsjerksteradiel dringt bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan op een landelijke regeling voor het geval zonnepanelen in brand raken en schade voor derden veroorzaken.

Aanleiding is de brand op 20 mei van Van der Wal Hout bij Quatrebras. Er zijn toen circa 1600 zonnepanelen verbrand, waarvan veel kleine, vlijmscherpe scherven in de weilanden ten noorden en oosten van Quatrebras terecht kwamen, soms kilometers ver.

“Fanút it hiele lân wurdt nei dizze situaasje sjoen. Dit is nij foar elkenien. Foar skea troch asbest bestiet wol in regeling, mar foar skea troch sinnepanielen net”. zei burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel donderdagavond 3 juni in de gemeenteraad.

Boeren mogen het gras in dit gebied niet aan hun vee voeren, omdat de zonnepaneelscherven vlijmscherp zijn. Ze kunnen leiden tot inwendige bloedingen en vee kan er door komen te overlijden. Maar gras waar zonnepaneeldeeltjes in wordt aangetroffen, moet als afval worden afgevoerd. De boeren dienen de kosten te verhalen op de ‘veroorzaker’, Van der Wal Hout.

Dat betekent ook nog eens, dat deze boeren een flinke hoeveelheid voer voor hun vee kwijt zijn. Dat kan tot extra kosten leiden. Of al deze schade verzekerd is en welke verzekering welke schade zal uitkeren, is nog ongewis.

Zeker is wel dat de FUMO, de milieucontrôle-organisatie van Friese gemeenten, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân, contrôles zal uitvoeren in het betreffende gebied, om er op toe te zien dat het vervuilde gras wordt afgevoerd. De eerste boeren hebben het gras inmiddels gemaaid en apart gelegd.

Wie vragen heeft over hoe te handelen, kan contact opnemen met de gemeente Tytsjerksteradiel, via het algemene telefoonnummer 14 0511.