De Parkhaven is gepland pal zuidelijk van de Drachstervaart (de blauwe baan) en pal westelijk van de Zuiderhogeweg, zeg maar tussen 'Camperplek' en Drachtstervaart.
De Parkhaven is gepland pal zuidelijk van de Drachstervaart (de blauwe baan) en pal westelijk van de Zuiderhogeweg, zeg maar tussen 'Camperplek' en Drachtstervaart. Foto: Printscreen Google Maps

Ruim acht ton voor Parkhaven Drachten

Voor de nieuw aan te leggen Parkhaven in Drachten stelt de provincie Fryslân ruim acht ton subsidie beschikbaar. Dit gebeurt in het kader van de Samenwerkingsagenda Drachten - Heerenveen. De nieuwe haven moet Drachten beter bereikbaar maken voor grotere boten dan op dit moment.

De haven is gepland pal zuidelijk van de Drachtstervaart en pal westelijk van de Zuiderhogeweg. Het idee is dat boten die nu te groot zijn en te diep liggen om tot het centrum van Drachten te varen, in elk geval in deze nieuw te graven haven moeten kunnen aanleggen. Vandaar is het ongeveer tien minuten lopen of een paar minuten fietsen in oostelijke richting - langs de Drachtstervaart - om in het centrum van Drachten te komen. De Drachtstervaart heeft al tot flink wat ‘toevaart’ naar het centrum geleid, maar met de nieuwe Parkhaven hoopt de gemeente er nog meer ‘vaart’ of ‘loop’ in te krijgen. Er is ook gekeken naar het vervangen van de vaste brug in de Zuiderhogeweg door een beweegbare brug, maar dat bleek te duur in verhouding tot de ‘opbrengst’. Vandaar de ‘second best’-oplossing: de aanleg van de Parkhaven.

De gemeente Smallingerland streeft samen met de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân ook nog naar meer watersport bij Oudega, door de aanleg van een meer(tje) ten zuiden van Oudega. Beide projecten worden gestaag concreter en kunnen wellicht binnen een paar jaar gestalte krijgen.