Foppe de Haan (links) en Auke Hempenius op de golfbaan.
Foppe de Haan (links) en Auke Hempenius op de golfbaan. Foto: Ingezonden

‘Golfelstedentocht’ in drie dagen

Golfspeler Auke Hempenius begint vrijdagochtend 4 juni 2021 om elf minuten over vijf aan zijn eerste Golfelfstedentocht in Fryslan. Hij wil in drie dagen op alle elf Friese golfbanen een ronde slaan. Zijn laatste slagen van dat weekeinde wil hij op de Groene Ster bij Leeuwarden volbrengen.

Hij doet dit niet alleen om de golfsport in Fryslân te promoten, maar ook om het Foppe Fonds te spekken. Dit fonds, opgericht door oud-voetbaltrainer Foppe de Haan, zet zich in voor het sporten door mensen met een beperking.

Precies elf Friese banen

Tijdens de Elfstedentocht zwemmen die Maarten van der Weijden volbracht, kwam de vraag boven borrelen: ‘Hoeveel golfbanen telt Friesland eigenlijk?' Precies elf! Net als de elf steden van Fryslân, elk met hun eigen karakter en signatuur. Van de historische grandeur van een bosbaan op Lauswolt tot de klassieke linkscours op Ameland, van complexe 18 holes championshipcourses tot hedendaags geliefd pitch & putt. 155 holes natuurschoon en golftechnische uitdagingen.

Laatste slagen op Groene Ster

Op vrijdagochtend 4 juni 2021 om 11 minuten over vijf ’s ochtends begint Auke Hempenius aan de eerste editie van een hopelijk jaarlijks terugkerend evenement. Op zondagmiddag 6 juni eindigt de tocht op Golfclub de Groene Ster tussen Leeuwarden en Tytsjerk.

Ook wordt daarna bekend gemaakt hoe groot de cheque zal zijn voor het Foppe Fonds. Op de facebookpagina van de Golfelfstedentocht zal tijdens de drie dagen de tocht te volgen zijn met live- en sfeerbeelden.