De meeste initiatiefnemers voor tien 'tiny houses' in Buitenpost kwamen zaterdag in de buitenlucht bijeen. V.l.n.r.: Jack, Edwin, Bart, Siebine, Nathan, Nynke, Petra, Jeen, Eelco, Gerben Jelle en Walther.
De meeste initiatiefnemers voor tien 'tiny houses' in Buitenpost kwamen zaterdag in de buitenlucht bijeen. V.l.n.r.: Jack, Edwin, Bart, Siebine, Nathan, Nynke, Petra, Jeen, Eelco, Gerben Jelle en Walther. Foto: Actief Media

Tiny Houses-groep Buitenpost hoopt op spoed

Een groep van tien - vooral jongere - inwoners en oud-inwoners van Buitenpost en omgeving streeft naar de bouw van 'lytse hûskes', in het Engels: 'tiny houses', in hun dorp. Donderdag 3 juni wordt het idee besproken in de gemeenteraad van Achtkarspelen. Afgelopen zaterdag kwam de initiatiefgroep bijeen en sprak in beginsel af een vereniging op te richten.

Buitenposter Walther Hoving kwam als eerste met een oproep in dorpskrant 'Binnenstebuitenpost', oktober vorig jaar. Inmiddels is er een groep van tien serieuze belangstellenden. Ze zouden het liefst de tien kleine woningen - zuinig met ruimte en zo mogelijk energieneutraal - bij elkaar zetten in Buitenpost. En graag zo snel mogelijk!

Eén van hen - Derk Jan Pilat - heeft inmiddels ingesproken bij de gemeenteraad van Achtkarspelen. Hij leek een positieve houding aan te treffen bij de raadsleden. Het idee van de 'tiny houses' is in elk geval in de woonvisie van de gemeente opgenomen.

Een ambtenaar van de gemeente heeft de groep ook al een suggestie gedaan, waar de tien woningen zouden kunnen worden gebouwd: westelijk van Kloosterman Hoveniers en noordelijk van de Sânfinne en Acht oan de Diken. Die grond is namelijk in eigendom van de gemeente, zo werd erbij gezegd.

Uitzicht op weiland

Mede om die reden kwamen de initiatiefnemers zaterdag ook op het erf achter Kloosterman Hoveniers bijeen, met uitzicht op het weiland van hun voorkeur. Maar een vertegenwoordiger van de Initiatiefgroep Wonen Buitenpost (IWB), gelieerd aan Dorpsbelang, waarschuwde dat bouwen in dit archeologisch gevoelig gebied (met een pingo en een zogeheten pingoruïne daar omheen) mogelijk een langdurige procedure vergt. En dat is niet waar de 'tiny houses'-gegadigden op willen wachten.

Vandaar dat zaterdag werd geopperd om ook elders in Buitenpost naar locaties te kijken. Een ander alternatief is om een splitsing aan te brengen, bijvoorbeeld vier op één plek en zes op een andere. Maar voor de groepsleden is spoed van de kant van de gemeenteraad het eerste waar ze op hopen.