Een deel van het koperensemble van De Wâldsang
Een deel van het koperensemble van De Wâldsang Foto: archief Wâldsang

“Blijf De Wâldsang” financieel steunen"

De gemeente Achtkarspelen dient muziekschool De Wâldsang financieel te blijven steunen. Dat is de strekking van een motie ‘vreemd aan de orde van de dag’, die de CDA-fractie donderdag 3 juni indient, met steun van ChristenUnie en Gemeentebelangen Achtkarspelen (GBA).

Het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen heeft in een memo, gericht aan de raad, aangegeven dat zij samen met de muziekschool geen mogelijkheden zien om het muziekonderwijs in Achtkarspelen anders te financieren. Naar aanleiding van deze memo zal de CDA-fractie samen met de fracties van GBA en ChristenUnie een motie indienen, waarmee het college wordt opgeroepen om de voorgestelde bezuiniging op muziekschool De Wâldsang te schrappen en de benodigde € 288.000,- op te nemen in de begroting van 2022 en de meerjarenbegroting.

Motivering van motie

“Bijna alle dorpen van Achtkarspelen hebben wel een brassband, fanfare of zangvereniging. Deze verenigingen zijn de pijlers van het culturele leven in de dorpen. Hiervoor is een goede muziekschool nodig. Stoppen met muziekonderwijs kan het einde beteken voor deze verenigingen. Daarnaast zorgen deze er samen met onder andere sportverenigingen voor dat jongeren actief zijn in de dorpen”, motiveert CDA-raadslid Jacob Zwaagstra de motie.

"Het bijkomende effect is dat de instroom bij jeugdhulpverlening voor een deel wordt verkleind en op de lange termijn deze investering gedeeltelijk weer terug wordt verdiend.”