Wethouder Gelbrig Hoekstra feliciteert Johannes van der Kooij met de eretitel.
Wethouder Gelbrig Hoekstra feliciteert Johannes van der Kooij met de eretitel. Foto: Ingezonden

Johannes van der Kooi oudste
‘doortrapper' van Tytsjerksteradiel

De 94-jarige Johannes van der Kooi uit Aldtsjerk is de oudste ‘doortrapper’ van Tytsjerksteradiel. Hij ontvangt daarvoor de Doortrapper-bokaal. Doortrappers zijn ouderen (70 jaar en ouder) die regelmatig fietsen. Doel van het project is om senioren te stimuleren zo lang en veilig mogelijk te blijven fietsen.

Voor het project ‘Doortrappen’ gingen High Five-sportstimulering en de gemeente Tytsjerksteradiel op zoek naar de oudste Doortrapper van de gemeente. Er waren 22 aanmeldingen voor deze titel. Het verschil in leeftijd tussen Van der Kooi en de nummer twee was slechts 9 dagen!

Van der Kooi is aangemeld door zijn dochter. Van der Kooi fietst met dorpsgenote en vriendin Anna Miedema (86 jaar) heel wat af in de omgeving, én in andere provincies. Ook doet hij zijn boodschappen op de fiets. “Er zijn hier genoeg mooie routes. Maar soms mogen de fietspaden wel wat breder”, zegt Van der Kooi.

De komende maanden organiseert de gemeente Tytsjerksteradiel in het kader van Doortrappen diverse fietsactiviteiten om ouderen zo lang en zo veilig mogelijk te laten fietsen. Dit is een samenwerking van High Five-sportstimulering en de afdelingen verkeer en cultuur van de gemeente. Ook het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (R.O.F.) is hierbij betrokken.

Het project Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De gemeente Tytsjerksteradiel werkt in dit project samen met de gemeente Achtkarspelen.

Wethouder Gelbrig Hoekstra van Tytsjerksteradiel feliciteert Johannes van der Kooi met zijn titel Oudste Doortrapper.