Een voorbeeld van ecologisch (niet vaak) maaien.
Een voorbeeld van ecologisch (niet vaak) maaien. Foto: Actief Media

Smallingerland kiest voor ‘ecologisch maaien’

De gemeente Smallingerland bezuinigt niet alleen op het groenonderhoud in de openbare ruimte, door hier en daar maar één of twee keer per zomer te maaien. De gemeente kiest bovendien voor ‘ecologisch maaien’. Dit betekent dat het maaisel sneller wordt opgeruimd dan in het verleden de gewoonte was. Dit komt ten goede aan de meer zeldzame planten, die baat hebben bij weinig voedingsstoffen in de bodem.

Op voedselrijke grond gedijen met name de snelgroeiende soorten, zoals gras, distels en brandnetels. Andere vegetatie krijgt daardoor geen kans. Veel plantensoorten gedijen beter op een voedselarme ondergrond. Door het bermmaaisel direct af te voeren, kan de bodem schraal gehouden worden. “Hierdoor zullen diverse inheemse, bloeiende planten na enige tijd terugkeren in de berm. Het resultaat is een soortenrijke berm met veel kleur”, verwacht de gemeente.

Insecten

“Met het terugkeren van bepaalde plantensoorten vinden ook diverse diersoorten hun weg naar de bermen. Bij ecologisch beheer wordt niet de hele berm kaal geschoren, maar blijft een deel staan. In deze stroken met langer groen, vinden vlinders, bijen en andere dieren dekking, voedsel en een voortplantingshabitat.”

Smallingerland wil bijdragen aan het herstel van insectenpopulaties, vandaar de keuze van ecologisch maaien. Dit kan op meerdere manieren, met verschillende soorten materiaal. “Bij ons is deze keus gevallen op de combinatie van tractor, klepelmaaier en opraapwagen.”

De gemeente schaft daarom voor circa 12.000 euro een tweedehands opraapwagen aan. Als aan het eind van het seizoen de resultaten hiermee gunstig uitpakken, wordt de al afgeschreven balenpers verkocht.

Meer pollen

Het ecologisch groenonderhoud is niet alleen maar positief, erkennen b. en w. van Smallingerland. Er ontstaat meer biodiversiteit, “maar hierdoor zullen ook meer pollen door de lucht zweven en in de tuinen waaien”, verwachten b. en w. “Mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen meer last krijgen van allergieën.”

Smallingerland krijgt ook ieder jaar “honderden verzoeken van inwoners over het snoeien of verwijderen van bomen en struiken. We kijken kritisch naar wat noodzakelijk is.”