Geesje Duursma is blij met het mooie weer en het gezellige terras bij De Pleats.
Geesje Duursma is blij met het mooie weer en het gezellige terras bij De Pleats. Foto: Actief Media

"Mei de horeka iepen sit der wer mear libben yn Burgum"

Vanaf zaterdag 5 juni 2021 mogen alle horecabedrijven in Nederland weer de deuren openen, zij het met in-acht-neming van de anderhalve meter onderlinge afstand. "Dan is in grut terras in foardiel", constateert Geesje Duursma van restaurant De Pleats.

Intussen kijkt ze tevreden rond over datzelfde terras: "It is no moandeitemiddei. Moatst ris sjen hoe gesellich drok oft it is!" Bang voor te grote drukte is ze niet gauw. "Wy hawwe alle persoaniel noch. No ja, op ien nei: wy sykje noch in kok!"

Dankzij overheidssteun was het mogelijk om het personeel door te betalen. Bovendien bleef De Pleats afgelopen 'coronajaar' wel draaien, als cateringbedrijf dat ook af en toe wat extra’s doet, bijvoorbeeld tijdens de kerst.

"Mar as de kafee's en restaurants gjin minsken ûntfange meie, is it dochs wat in deade boel. Mei de horeka iepen sit der wer libben yn Burgum!" En inderdaad, op deze mooie, warme maandagmiddag zitten er niet alleen gasten op het terras van De Pleats, maar ook mensen gemoedelijk op de bankjes op de Markt, tussen de nieuwe, grote plantenbakken.

Maar met alleen gasten op de terrassen kan de horeca niet optimaal blijven draaien. "Dêrom binne wy bliid dat wy fan sneon ôf ek binnendoarren wer minsken ûntfange meie. Yn de grutte seal fan De Pleats past dat foarlopige maksimum fan 50 minsken prima. Ek brulloften en sa binne wer mooglik, Foarearst wurkje wy sûnder ferplichte tagongstest. De Pleats is grut genôch.”

De Duursma's stellen één punt voorop: "Gastfrijheid.” Geesje Duursma draagt dat zelf ook uit, niet alleen in haar werk, maar ook met het geven van cursussen over gastvrijheid. En ze hoopt ook op dat onderwerp te promoveren aan de Rijksuniversiteit in Groningen. "Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd", is een stelling van haar.

"Wy wurkje in soad gear mei studinten, ûnder oare fan NHL-Stenden. Dy hawwe ús bygelyks holpen mei ferbettering fan ús digitale berikberens en in grutter gebrûk fan 'social media'. Sa kamen wy der achter dat 70 persint fan de ‘social media' fan De Pleats troch froulju brûkt wurdt."

De Pleats is niet het enige horecabedrijf in Burgum dat aan de weg timmert. Zo is bijvoorbeeld recentelijk het terras van ’t Readhert vernieuwd. Het heeft zelfs een (nieuwe) naam gekregen!

Burgum vergroent.