Onderdeel Blik en Klik – kinderen van groep 3a van CBS De Winde krijgen een praktijkles in de sporthal over opletten met auto’s in het verkeer.
Onderdeel Blik en Klik – kinderen van groep 3a van CBS De Winde krijgen een praktijkles in de sporthal over opletten met auto’s in het verkeer. Foto: Ingezonden

Kinderen ‘Streetwise’ in Hurdegaryp met hulp van de ANWB

De beide basisscholen in Hurdegaryp (OBS Hurdegaryp en CBS De Winde) zijn de kinderen op een leuke, maar ook serieuze manier ‘Streetwise’ geworden! Door het aanbod van schoolbrede verkeersactiviteiten mochten alle kinderen op dinsdag en woensdag actief aan de slag in dagelijkse verkeerssituaties. Ontzettend leerzaam en daarnaast ook nog eens superleuk!

Natuurlijk ben je als leekracht voortdurend bezig in het onderwijs om de kinderen ‘wise’ te maken. Wijzer in rekenen, taal, lezen… Zelfs wijzer als ‘wiz-kids’ in mediawijsheid en programmeerlessen.

Praktijkervaring

Maar uiteraard is onderwijs veel meer dan dat! “Als we de kinderen klaarstomen voor de toekomst, dan betekent dit ook zeker dat we de kinderen willen leren over het verkeer. Met als doel dat ze veilige verkeersdeelnemers worden.

Naast de verkeerslessen op school is het dan ook fantastisch leuk om de kinderen eens wat ‘extra’s’ aan te bieden. En dan vooral gericht op het zelf doen! Praktijkervaring dus voor alle ‘Streetwise kids’ van OBS Hurdegaryp en CBS de Winde!

Van ‘Toet Toet’ tot ‘Trapvaardig’

Als school neem je samen met de gemeente Tytsjerksteradiel allerlei maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten. Toch is één ding moeilijk te ‘regelen’: het gedrag van de verkeersdeelnemers. “Daarom zijn we ervan overtuigd dat kinderen vooral in de praktijk leren hoe ze beter kunnen omgaan met het drukke verkeer. Deze lessen zijn dan ook erg waardevol. Van de onderdelen ‘Toet Toet’ in groep 1 & 2, ‘Blik en Klik’ in groep 3 & 4, tot ‘Hallo Auto’ in groep 5 & 6, en ‘Trapvaardig’ in groep 7 & 8.”

ANWB Streetwise

Voor alle groepen was er een geschikt onderdeel onder leiding van instructeurs van ANWB Streetwise. In de kleutergroepen werd de training uitgevoerd door de eigen leerkracht en er was een vakdocent bewegingsonderwijs aanwezig bij de onderdelen ter ondersteuning.

Alle kinderen van groep 3 en 4 kregen na het onderdeel ‘Blik en Klik’ een mooie fietshelm mee naar huis!

Wat de leerkrachten betreft een prachtige manier om de verkeersveiligheid op school en voor de leerlingen een positieve en serieuze ‘boost’ te geven. “Voor herhaling vatbaar? Zeker weten!”