Het gemeentehuis in Damwâld.
Het gemeentehuis in Damwâld. Foto: Actief Media

Dantumadiel sluit jaar 2020
financieel positief af

De gemeente Dantumadiel sluit het jaar 2020 financieel af met een positief resultaat van circa driekwart miljoen euro. Dit komt overeen met de verwachting die b. en w. al hadden: ruim 1,9 miljoen euro beter dan de begroting over 2020 aanvankelijk liet zien.

“Hiermee is een vervolg gegeven aan het ingezette financiële herstelplan. Het is een bevestiging van de trendbreuk die eerder door het college was voorspeld”, melden b. en w. van Dantumadiel in een persbericht. “Het jaar 2020 is door de coronapandemie gekenmerkt. Er was veel onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Dat was financieel ook het geval. Het sociaal domein blijkt steeds meer een onderwerp dat zich moeilijk laat vertalen naar een voorspelbare begroting.”

Sociaal domein

Het positieve resultaat komt niettemin door onder andere meevallers binnen het sociaal domein. Ook een hogere bijdrage van het Rijk en de meevallende opbrengsten uit de verkoop van woningbouwlocaties en bedrijventerrein hebben bijgedragen aan het positieve resultaat.

“Pijnlijke keuzes”

Wethouder Rommy Kempenaar van financiën: "Ik ben er trots op, dat we ondanks de moeilijke omstandigheden, een positief resultaat kunnen laten zien. Deze jaarrekening illustreert wat ons betreft de trendbreuk in het proces om te komen tot financieel herstel. Een trendbreuk die niet zonder slag of stoot ging en alleen mogelijk was door pijnlijke keuzes als lastenverzwaring en noodzakelijke besparingen. Het college werkt aan een sterke, financieel gezonde en zelfstandige gemeente, waar het goed wonen en werken is.”

De jaarrekening wordt in de raadsvergadering van 5 juli 2021 behandeld.