Een toekomstbeeld van het getijdenmeer bij Holwerd. Hier moet wellicht een ringsloot bij, om verziltingseffecten te beperken.
Een toekomstbeeld van het getijdenmeer bij Holwerd. Hier moet wellicht een ringsloot bij, om verziltingseffecten te beperken. Foto:

Holwerd aan Zee: waterhuishoudkundige
effecten lijken beperkt

Het doorbreken van de zeedijk en het aanleggen van een nieuw getijdenmeer bij Holwerd zal ongetwijfeld effect hebben op de waterhuishouding en de verzilting in de nabije omgeving. Maar deze effecten zijn te overzien, mede dankzij een dikke, ondoordringbare kleilaag, die begint op ongeveer vier, vijf meter diepte.

Dat concludeert het bureau Acacia Water na onderzoek van de bodem en het berekenen van de effecten met behulp van modellen. Er volgt nog nader onderzoek. Het eindrapport moet in de loop van juni gereed zijn, is het streven.

Woensdagavond 26 mei zijn de eerste tussenresultaten gepresenteerd van het hydrologisch onderzoek naar de effecten van het getijdenmeer van Holwerd aan Zee op de omgeving. Dit onderzoek is uitgevoerd door Acacia Water in opdracht van de projectorganisatie van de gezamenlijke partijen.

“Circa dertig meter”

De voorlopige conclusies uit het onderzoek zijn: de waterhuishoudkundige effecten rond het getijdenmeer beperken zich tot ongeveer dertig meter rond het meer, maar bereiken wellicht ook het dorp Holwerd. Details moeten nog nader worden bekeken en berekend op per perceel.

Ringsloot rond het meer

De toename van de verzilting kan waarschijnlijk sterk beperkt worden met behulp van een ringsloot rond het meer. Dit zoete water kan de verspreiding van het zoute water grotendeels tegenhouden, zoals nu ook gebeurt met een sloot aan de binnenkant van de zeedijk. Zo legde woordvoerder Jan Zijlstra het uit namens de initiatiefnemers voor Omrop Fryslân-radio, donderdagochtend 27 mei.

Het hydrologisch onderzoek wordt nog verder uitgewerkt en uitgerekend. Ook de effecten op de percelen en het dorp worden nog nader uitgewerkt. Dan volgt in juni het eindrapport en een eindpresentatie, verwachten Acacia Water en de projectorganisatie.

“Yn 2025 is alles klear”

De maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de effecten van het getijdenmeer worden beperkt, krijgen naar verwachting een plek in het ontwerp van het getijdenmeer. Het streven is dat het getijdenmeer in 2025 gereed is, zei woordvoerder Jan Zijlstra van de initiatiefnemers donderdagochtend voor Omrop Fryslân-radio.