Oud papier inzamelen: "Vooreerst nog taak vrijwilligers in Tytsjerksteradiel”

Het inzamelen van oud papier en karton dient in Tytsjerksteradiel vooreerst een taak te blijven voor vrijwilligers. De opbrengst gaat naar de organiserende verenigingen in de dorpen in de gemeente. Dit stellen b. en w. voor aan de gemeenteraad, die er 10 juni over kan besluiten. Jan Admiraal van Oud Papier Actie (OPA) in Burgum roept de vrijwilligers en verenigingen op, de grote containers stijf vol oud papier en karton te stampen. “Dan krije wy in hegere priis de kilo!”

Een tijdje heeft in het gemeentehuis het voorstel op tafel gelegen, om - net als in bijvoorbeeld de stad Leeuwarden - het inzamelen van oud papier en karton te laten doen door Omrin. Dit betekent dat alle woningen in de gemeente een extra container bij huis krijgen, waar ze hun oud papier en karton in kunnen deponeren. Ongeveer één maal per maand kunnen deze containers aan de weg worden gezet, waarna ze door medewerkers van Omrin in een daarvoor geschikte vrachtwagen worden geleegd. Dit papier en karton wordt door Omrin hergebruikt.

Milieu en kosten

B. en w. speelden met dit idee, omdat er dan wellicht minder oud papier en karton in de ‘grijze’ containers terecht komt. Het percentage in deze containers is de laatste jaren nog ongeveer vijf tot zeven procent, terwijl het streefpercentage is: minder dan twee procent. Minder oud papier in de grijze huiscontainers zou de gemeente zowel milieutechnisch als qua kosten goed uitkomen.

Papierprijs stijgt weer

Maar dit zou tot gevolg hebben dat de verenigingen die nu nog het oud papier en karton inzamelen, een fors deel van hun jaarlijkse inkomsten kwijtraken. “De âld papierpriis is de lêste tiid wer omheech gien. Dy hat ûngefear 4,5 sint de kilo west en is no wer hast in dûbeltsje (tien eurocent; red.) de kilo”, zegt voorzitter Jan Admiraal van OPA, de Oud Papier Actie in Burgum. “Dus is it foar de ferienings de muoite wurdich om troch te gean mei it ynsammeljen fan it âld papier en karton.”

“In jier ekstra”

Op basis van circa 150 ton oud papier en karton per jaar in Tytsjerksteradiel - dit is wat Jan Admiraal van de gemeente te horen kreeg - is dat een inkomstenbron van ongeveer 15.000 euro per jaar, waarvan een fors deel naar de organiserende verenigingen gaat. “As dy ynkomsten fuortfalle, klopje dy ferienings miskien by de gemeente oan foar mear subsydzjes!” zegt Admiraal. Hij hoopt dan ook van harte dat de gemeenteraad instemt met het voorstel van b. en w., ook al gaat het vooreerst om een tijdelijk besluit. “It jout ús wer in jier ekstra om de ynsammeling te ferbetterjen”, hoopt Admiraal.