Van de grote loods is niets meer over. Of deze boom de brand overleeft is ook nog de vraag. Maar er raakte niemand gewond.
Van de grote loods is niets meer over. Of deze boom de brand overleeft is ook nog de vraag. Maar er raakte niemand gewond. Foto: Actief Media

Al meer dan 88.000 euro opgehaald voor de familie van der Wal

De ondernemers Lieuwe en Akkelien van der Wal zijn vastberaden om hun bedrijf weer op dezelfde locatie op te bouwen. Donderdag verwoeste een grote brand hun houthandel en woning. Voor de familie van der Wal is een doneeractie opgezet, waarbij al meer dan 88.000 euro is opgehaald.

Van de loods van meer dan 4000 vierkante meter en de woning met rieten kap is weinig over. Ook alle privébezittingen zijn verloren gegaan. De afgelopen dagen hebben zo’n twintig mensen geholpen met puinruimen.

Aan Omrop Fryslân meldden de ondernemers dat het de bedoeling is om op het eigen terrein weer verder te gaan. "Er komt een kantine aan, er komen weer kantoor-units, we hebben al weer stroom, de computers zijn al weer besteld. Alles op alles om onze klanten weer te kunnen bedienen." Hun goede kennis Wico Alkema uit De Westereen heeft een doneeractie online gezet. Inmiddels is er al meer dan 88.000 euro opgehaald. Doneren kan via: www.doneeractie.nl/brand-bij-van-der-wal-hout-noordbergum/-52746.

Naar de oorzaak van de brand wordt nog onderzoek gedaan. Op het dak van de loods lagen meer dan 1600 zonnepanelen. In de wijde omgeving zijn deeltjes van zonnepanelen gevonden. Vanuit inwoners zijn initiatieven ontstaan om te helpen met het opruimen van deeltjes van zonnepanelen die op het land van boeren liggen. De gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel en Noardeast-Fryslân roepen inwoners op om niet zelf de weilanden in te gaan om het op te ruimen. Vervuilde percelen moeten gemaaid worden en de afvoer van het gras met deeltjes van zonnepanelen moet gebeuren door een erkende afvalverwerker.