Coördinator Tessa de Jong, Willem Bos en achter de piano Kasper Bruens.
Coördinator Tessa de Jong, Willem Bos en achter de piano Kasper Bruens. Foto: Actief Media

“Het Odensehuis is mijn tweede thuis”

Sinds halverwege maart is het Odensehuis Dirk Baron in Drachten weer geopend. Het is een vertrouwde plek voor veel mensen die te maken hebben met dementie. De oud-Rotterdammers Kasper Bruens (80) en Willem Bos (69) zijn blij dat ze er weer terechtkunnen: “Hier kunnen wij onszelf zijn”.

De discussie over Feyenoord en Sparta verraadt direct de afkomst van beide heren. Ze zijn gezellig aan het ouwehoeren over voetbal. Bruens bezoekt het Odensehuis om zijn vrouw te ontlasten, maar vooral ook omdat hij het zo gezellig vindt. “Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. En ook al vertel je honderd keer hetzelfde, dan doen de begeleiders nog net of ze het voor de eerste keer horen.” In het Odensehuis is hij graag aan het schilderen of aan het pianospelen.

Bos ziet het Odensehuis als zijn tweede thuis. “Ik zeg al mijn afspraken af voor het Odensehuis.” De sfeer in de groep vindt hij super. Hij vertelt over een ‘oud vrouwtje’ die ook regelmatig in het Odensehuis komt. “Als enige mag ik haar gezicht schoonmaken. ‘Hey, lieverd’, zegt ze dan.” Bos helpt graag mee in het Odensehuis. “Zo haal ik voor de lunch altijd even brood in het winkeltje.” Iedereen die met dementie te maken, adviseert hij om langs te komen. “Kom achter die geraniums vandaan en zie of het iets voor je is!”

Het Odensehuis Dirk Baron is iedere maandag en donderdag open van 10.00 tot 16.00 uur. Coördinator Tessa de Jong raadt aan om voor het eerste bezoek even een afspraak te maken. "Bel mij gerust: 06 22852133.”

Odensehuis Dirk Baron | Burgemeester
Wuiteweg 140b, 9203 KP Drachten |
www.odensehuisdrachten.nl