Gedeputeerde Klaas Fokkinga overhandigt de conceptlandbouwagenda aan melkveehouder Gerke Jilt Veenstra-Bakker die zijn erf beschikbaar stelde voor de presentatie.
Gedeputeerde Klaas Fokkinga overhandigt de conceptlandbouwagenda aan melkveehouder Gerke Jilt Veenstra-Bakker die zijn erf beschikbaar stelde voor de presentatie. Foto: Actief Media

Landbouwpartijen kritisch over landbouwagenda

Gedeputeerde Klaas Fokkinga presenteerde op 19 mei in Damwâld de provinciale conceptlandbouwagenda 2021 – 2030. Deze moet zorgen voor een ‘grondgebonden, natuur-inclusieve en circulaire landbouw die bijdraagt aan het herstel van biodiversiteit en maatschappelijk draagvlak heeft’.

Een prachtige doelstelling waar je moeilijk tegen kunt zijn, zou je zeggen. Toch waren de aanwezige landbouwpartijen vrij kritisch over de ambitieuze plannen die met weinig budget gerealiseerd moeten worden.
In de agenda – die is samengesteld met vertegenwoordigers van Friese boeren - worden zes thema’s uitgelicht. In totaal zijn er 22 actiepunten, maar de focus wordt eerst op negen actiepunten gelegd. Voor de uitvoering van zes actiepunten is er een budget van 959.000 euro. Voor het negende actiepunt - het opstarten van een transitiefonds – is er nog één miljoen euro beschikbaar. Dit moet de investeringsdrempel voor boeren die een stap zetten naar natuur-inclusieve landbouw verlagen. Voor de overige dertien actiepunten is nog zo’n 2 à 2,5 miljoen euro nodig, schat Fokkinga. De bedragen leidden tot vragen uit het publiek. Is het budget wel toereikend?

Ida Hylkema van Nieuwe Oogst ziet een spagaat in de landbouwagenda: "Dat is typysk Fryslân, dat it èn produksje foar de bôlemerke is èn dat it mear lokaal moat.” Volgens Fokkinga hoeft het ene niet ten koste van het andere te gaan. Hij benadrukt dat beide punten zijn ingebracht door de stakeholders. Gerlof Bergmans van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond vraagt zich af hoe de bal kan blijven rollen als het geld vanuit de provincie eenmaal uitgegeven is. Cees de Boer van Farmers Defence Force wil meegeven dat de sector niet moet weglopen met allerlei rapporten. Hendrik Galema van de Agrarische Jongeren Friesland denkt dat de agenda een goede stap is, al wijst hij op de grote afname van boerenbedrijven. "Ik snap dat de fokus op duorsumens leit, mar is de kontinuïteit fan de sektor ek neinaam?”

De vragen na de presentatie maken duidelijk dat er voor boeren, maar ook voor overheden nogal wat uitdagingen zijn de komende jaren. Een duurzame landbouw is noodzakelijk, maar er moet ook brood op de plank komen. Een citaat van Fokkinga in het persbericht van de provincie vat alles perfect samen. "Kinst ommers net grien dwaan ast read stiest.”