Foto van het onderzoeksteam (v.l.n.r.): Ties Wertheim Salomonson, Theo Jansma, Shania Lanen, Simone Roorda, Jeroen Ros en Simon Goossen.
Foto van het onderzoeksteam (v.l.n.r.): Ties Wertheim Salomonson, Theo Jansma, Shania Lanen, Simone Roorda, Jeroen Ros en Simon Goossen. Foto: Ingezonden

Onderzoek VerspillingsMarkt gestart

Om voedselverspilling tegen te gaan, gaan stichting Grien en Fjild onder de naam VerspillingsMarkt nieuwe producten ontwikkelen waarbij afgekeurd voedsel een nieuwe bestemming krijgt.

Heel veel voedsel wordt weggegooid omdat het om ‘cosmetische’ redenen niet aansluit bij de wensen van winkels en consumenten. Deze producten uit de landbouw, akkerbouw, (glas)tuinbouw, visserij en retail worden vanwege een afwijkende vorm, grootte, scheuren of vlekjes niet voor directe consumptie gebruikt. Toch zijn ze prima bruikbaar voor menselijke consumptie!

VerspillingsMarkt gaat de reststromen van oogsten in Noord-Nederland in kaart brengen en kijken welke alternatieve producten er nog van het verspilde voedsel gemaakt kunnen worden.

Hierbij willen wij inspireren, activeren en verbinden om voedselverspilling tegen te gaan en reststromen optimaal te verwaarden. Wij streven naar een gesloten voedselkringloop: voedsel verbouwen voor humane consumptie.

Onderzoek 

In samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen wordt in kaart gebracht hoeveel reststromen er op dit moment onbenut blijven voor humane consumptie. Doormiddel van een enquête onder agrariërs worden data verzameld, zodat er een goed beeld ontstaat van wat er gebeurt met de reststromen. Uiteindelijk willen we met deze reststromen nieuwe producten en bedrijvigheid in de regio creëren.

Voorbeelden van producten zijn broodpatat, bitterballen van afgekeurde tomaten, pizzabodems van aardappelen en pittige tomatensap, et cetera. Zo willen wij er samen voor zorgen dat agrariërs meer rendement kunnen halen uit de verschillende reststromen. Hierbij is het uiteindelijke doel om op een circulaire manier met de reststromen van oogsten om te gaan.

Kenniscentrum

VerspillingsMarkt heeft een onderzoekscentrum en veldlaboratorium gerealiseerd in De Kruidhof in Buitenpost. Dit moet hét kenniscentrum van Noord-Nederland worden op het gebied van voedselverspilling. In dit kenniscentrum worden demonstraties, workshops en (praktijk)lessen gegeven.