De voorbereidingen voor de Wadopera 'Peter Grimes' kunnen weer beginnen. Als de opera vanwege coronamaatregelen moet worden uitgesteld naar 2022, is er twee ton garantstellingssubsidie.
De voorbereidingen voor de Wadopera 'Peter Grimes' kunnen weer beginnen. Als de opera vanwege coronamaatregelen moet worden uitgesteld naar 2022, is er twee ton garantstellingssubsidie. Foto: JEROEN HORSTHUIS TEAMHORSTHUIS.NL

Garantstelling voor Wadopera ‘Peter Grimes’

Wadopera ‘Peter Grimes’ krijgt van de provincie Fryslân een garantstellingssubsidie van 100.000 euro. De gemeente Noardeast-Fryslân staat voor eenzelfde bedrag garant.

Die garantstellingssubsidie is bestemd voor het geval de opera wordt doorgeschoven naar 2022. Stichting Nootstroom, organisator van de Wadopera, heeft er het volste vertrouwen in, dat dit niet zal gebeuren. Daarom start het bestuur samen met de betrokkenen met voorbereidingen en repetities.

De Wadopera is een eenmalig evenement en kan daarom geen beroep doen op het Garantiefonds voor terugkerende festivals dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opricht.

Twaalf topsolisten

Met een cast van twaalf Nederlandse topsolisten, zoals Jeannette van Schaik, Albert Bonnema en Roberta Alexander, een live orkest van 60 musici en nog eens ruim 70 zangers en figuranten, brengt dirigent Arnaud Oosterbaan samen met regisseur Paul Carr uit Engeland ‘Peter Grimes’ naar het Wad.

Achter de zeedijk

De voorstelling vindt plaats op een unieke locatie: op het Wad, achter de dijk bij Paesens-Moddergat. Buiten het dorp zal een parkeergelegenheid zijn vanwaar bezoekers naar de buitendijkse locatie gaan.

Vissersgemeenschap

‘Peter Grimes’ is een imposante opera van Benjamin Britten uit 1945, met sterke karakterrollen, indrukwekkende volkse scènes en prachtige, beeldende orkestmuziek. Een aangrijpend verhaal dat zich afspeelt in een hechte vissersgemeenschap aan de woeste Engelse kust.

Bij voorbaat veroordeeld?

De plaatselijke lijkschouwer Swallow, die tevens advocaat en burgemeester is, ondervraagt visser Peter Grimes over de dood van zijn scheepsjongen tijdens een tocht op zee. Niet alleen de dood van de vissersjongen roept vraagtekens op, maar ook de omgang met de verdachte. Want ben je, in een kleine gemeenschap, eigenlijk niet al schuldig bevonden voordat het oordeel is geveld?