Een deel van deze loods aan de Gariperwei in Oudega wordt tijdelijk brandweerkazerne.
Een deel van deze loods aan de Gariperwei in Oudega wordt tijdelijk brandweerkazerne. Foto: Ingezonden

Brandweer Oudega in andere loods

De ‘manschappen’ (inclusief vrouwen) van de brandweergroep in Oudega (Sm.) zijn onlangs geslaagd voor hun opleiding. “De volgende stap is het opleiden van de chauffeurs en bevelvoerders”, meldt de Veiligheidsregio Fryslân, waar de brandweer deel van uitmaakt.

De verwachting is dat de chauffeurs en bevelvoerders “op zijn laatst eind 2022” hun opleiding hebben afgerond. “In de tussenliggende periode investeren we op het leren van en gezamenlijk optrekken met de buurposten Burgum en Drachten.”

De locatie waar de eerste twee jaar de vrijwilligers werden opgeleid, is niet geschikt als zogeheten uitruklocatie richting incidenten. Daarom wordt aan de Gariperwei in Oudega de helft van een loods in gebruik genomen. “Met een interne verbouwing maken we deze loods nu geschikt voor brandweerpost.”

Het gaat om een stalling voor de brandweerauto en een kleine kantine voor nabesprekingen. “Huidige planning is dat we daar net voor de zomervakantie naar toe kunnen verhuizen. Op deze locatie blijven we tot circa 2025.”

Samen met de gemeente Smallingerland wil de Veiligheidsregio voldoende tijd hebben “om een goede nieuwbouwlocatie te zoeken die ook in de planologische ontwikkelingen van het dorp past.”

Als de coronamaatregelen het toestaan, wil de brandweer in de tijdelijke loods aan de Gariperwei aan het einde van de schoolvakantie open huis houden, "voor het dorp, pers en andere brandweerploegen.”