Harry van Borkulo (links) en wethouder Tytsy Willemsma bij het elfde bord, over de woning van Abe Bonnema (achtergrond).
Harry van Borkulo (links) en wethouder Tytsy Willemsma bij het elfde bord, over de woning van Abe Bonnema (achtergrond). Foto: Actief Media

Historie Hurdegaryp op elf bordjes ‘verankerd’ met cortenstaal

Het forenzendorp Hurdegaryp mag dan relatief nieuw zijn, het heeft wel degelijk een eigen historie. Die is terug te vinden op elf bordjes verspreid in de omgeving van de Rijksstraatweg. Vrijdagmiddag 21 mei 2021 is het voorlopig laatste, elfde bordje geplaatst door wethouder Tytsy Willemsma (FNP) van Tytsjerksteradiel en amateur-dorpshistoricus Harry van Borkulo. Het staat bij een rijksmonument: het vroegere kantoor-woonhuis, later woonhuis van architect ir. Abe Bonnema en zijn vrouw Marcella.

Harry van Borkulo schreef de teksten voor de bordjes en deed er ook historisch onderzoek voor. “It hat allegearre folle mear tiid koste as ferwachte, as gefolch fan it koroanafirus”, vertelde hij wethouder Willemsma voorafgaand aan het officieel plaatsen van het nieuwste bordje.

Elf bordjes als gevolg van KiK

Alle elf bordjes zijn voorzien van Nederlandstalige teksten, maar met behulp van QR-codes kan men - dankzij de nieuwere types mobiele telefoons met camera - veel meer informatie en illustraties ‘inladen’, zowel in het Nederlands als Fries. Zo komt u bijvoorbeeld te weten dat op de plek waar nu het Bonnema-pand staat, tot 1961 een boerderij heeft gestaan.

Nieuwe bewoners

In het huis van Bonnema woont sinds enkele maanden het echtpaar Hans en Mary Meulenbrug. Omdat ze zeven honden hebben, zochten ze een groot huis met een grote tuin voor een schappelijke prijs. “Wij konden zoïets in Brabant niet vinden. Zodoende zijn we in Friesland terecht gekomen”, vertelt Meulenbrug. Hij vond het huis dankzij het lidmaatschap van de Vereniging Hendrick de Keyser, de eigenaar van het pand. Meulenbrug is zeer enthousiast over de woning: “Groot, ruim en licht. Bovendien goed geïsoleerd en met genoeg privacy. En het is of onze meubels voor dit huis zijn ontworpen!”

Kantoor en woonhuis

Bonnema (1926 - 2001) ontwierp het in 1961, het kwam gereed in 1963. Het was eerst jarenlang zowel de huisvesting van zijn architectenbureau als woonruimte. Nadat het architectenbureau verhuisde naar Villa Nova, een 500 meter meer naar het oosten en aan de overkant van de Rijksstraatweg, betrokken Bonnema en zijn vrouw het woonhuis definitief. Na zijn overlijden (9 augustus 2001) is het pand al door diverse mensen bewoond geweest. Het is nu eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser, die er voor zorgt dat het als rijksmonument behouden blijft.

Sintrale As en rondweg

Het plaatsen van de historische informatiebordjes in Hurdegaryp is het gevolg van het project Kansen in Kernen (KiK). Dat is weer op gang gebracht door de aanleg van de Sintrale As (tussen Dokkum en Nijega) en in Hurdegaryp door de aanleg van de nieuwe rondweg. Die heeft ertoe geleid dat de oude Rijksstraatweg door het dorp kon worden aangepast, zodat autoverkeer gedwongen wordt de snelheid te matigen. “Is Hurdegaryp net prachtich wurden?!” vindt wethouder Willemsma.