Afbeelding
Foto: Ingezonden

Technologie uitproberen bij de SlimoTheek

Een slim kussen vol met technologie dat u helpt om in slaap te vallen? Een camera waarmee je kunt zien wie er bij de deur staat? Er is veel technologie beschikbaar die het dagelijks leven gemakkelijker en veiliger kan maken. De SlimoTheek laat zien hoe technologie u kan ondersteunen wanneer u ouder wordt. Het mooiste: u kunt het gratis uitproberen. In Sûnenz in Drachten vindt u zo’n SlimoTheek.

“Technologie kan helpen om je leven te blijven leven zoals jij wilt, daar zijn wij van overtuigd”, zegt Michel Dijkman, programmamanager Sûnenz bij ZuidOostZorg. In Sûnenz plaatste Dijkman, in samenwerking met GeneratieThuis, een SlimoTheek. Het idee is simpel, volgens Dijkman: “De SlimoTheek is feitelijk een uitleen- en verkooppunt voor technologie die je helpt om langer thuis te blijven wonen”.

SlimoTheek in Sûnenz helpt bij langer thuis wonen

Sûnenz richt zich op het ondersteunen van ouderen thuis. Ook wanneer zij bijvoorbeeld na een revalidatietraject weer naar huis kunnen. “Een initiatief als de SlimoTheek past daar perfect bij”, zegt Dijkman. “Hiermee kunnen we laten zien welke technologie je kunt gebruiken om bijvoorbeeld je huis slimmer te maken en daardoor zelfstandig te kunnen blijven wonen. Er zijn veel meer mogelijkheden dan de meeste mensen denken.”

Slim voorbeeld: de slaaprobot

Als voorbeeld noemt Dijkman slaaprobot Somnox. Dit slimme kussen ondersteunt bij één van de belangrijkste onderdelen van de dag: slaap. “We weten allemaal hoe belangrijk slaap is om goed te kunnen functioneren”, zegt Dijkman, “maar niet iedereen valt goed in slaap. Medicijnen kunnen helpen, maar hebben vaak ook bijwerkingen. Goed ontspannen voor het slapen gaan en ademhalingsoefeningen kunnen dan misschien ook helpen.” De slaaprobot Somnox maakt subtiele geluiden en bewegingen die helpen ontspannen. Hierdoor valt u sneller in slaap, maar slaapt u ook rustiger en dieper. Via een app kan de Somnox worden aangepast aan de eigen ademhaling en kunnen favoriete geluiden worden ingeladen.

De Wolk: een airbag voor de heup

Ook te vinden in de SlimoTheek: de Wolk. De Wolk is een zogenaamde ‘heup-airbag’ die onzichtbaar onder de kleding te dragen is. Sensoren in de Wolk monitoren 500x per seconde iedere beweging en herkennen een val direct. “Voordat de drager de grond raakt wordt een airbag opgeblazen rond de heup zodat de val zacht is”, zegt Dijkman. Direct na een val krijgt een contactpersoon een sms-bericht, met daarbij een vermelding van de locatie. Dat kan een veilig gevoel geven. “Een val, vooral op latere leeftijd, kan heel veel ellende met zich mee brengen. We bieden uitstekende revalidatietrajecten aan binnen ZuidOostzorg, maar we hebben liever dat mensen ze niet nodig hebben”, zegt Dijkman.

Koop te duur? Leen en probeer!

Bij de SlimoTheek kunt u alle producten zien en ervaren. Een aantal producten, vaak wat duurdere, kunnen gratis worden uitgeprobeerd. Om te ondersteunen in het praktisch gebruik van de producten kunnen gebruikers daarnaast workshops volgen. Wanneer mensen er vervolgens zelf thuis niet uit komen, komen vrijwilligers van de SlimoTheek langs om te ondersteunen. De uitleen is gratis, maar er geldt wel een belangrijke voorwaarde: wie iets leent moet de ervaringen met het product delen. "Zo helpen we elkaar verder,” zegt Dijkman, "wij krijgen te horen wat wel en niet werkt en kunnen daar het aanbod op aanpassen. En klanten kunnen gratis uitproberen en misschien wel heel laagdrempelig een oplossing vinden voor een probleem waar ze tegenaan lopen.” Bij de SlimoTheek kunt u de Somnox en de Wolk, maar ook veel andere producten, een aantal weken lenen. Zo kunt u ontdekken of het ook bij u goed werkt.

Bent u geïnteresseerd in wat ZuidOostZorg voor u kan betekenen, bijvoorbeeld op het gebied van ondersteuning thuis door technologie? Neem dan contact op met het Informatie- en Adviescentrum van ZuidOostZorg via 0800-5717171 (gratis) of mail naar advies@zuidoostzorg.nl