Ambassadeur Joop Atsma (rechts) krijgt de weidevogelbingokaart uit handen van voorzitter Albert van der Ploeg.
Ambassadeur Joop Atsma (rechts) krijgt de weidevogelbingokaart uit handen van voorzitter Albert van der Ploeg. Foto: Actief Media

Rondje weidevogels en weidevogelbingo

De ruim 200 beheerders en de gebiedsregisseurs van vereniging Noardlike Fryske Wâlden en de lokale vogelwachten doen er alles aan om de weidevogels te beschermen. Om het publiek mee te laten genieten van het resultaat van al dit werk, heeft de vereniging een leuk uitje gemaakt langs 14 plasdras weidevogelgebieden die vanaf de weg goed zichtbaar zijn zodat iedereen er een kijkje kan nemen. Onderweg kan er weidevogelbingo worden gespeeld.

Maandag presenteerde Joop Atsma, ambassadeur van de vereniging én fietsliefhebber het overzicht van de mooiste weidevogelgebieden. De presentatie vond plaats bij het weidevogelgebied (en vanwege een zware bui later in de stal) van Tseard Veenstra aan de Heawei in Surhuizum.

In het gebied tussen Dokkum en Drachten zorgen ruim 200 leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden voor de bescherming van de weidevogels. In totaal beheren zij 3.000 hectare. Dit doen zij op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met de aanleg van een plasdrasgebied. Hiervoor zetten ze (extra) water op het weiland voor meer voedsel voor kuikens (insecten, wormen).

In de Noardlike Fryske Wâlden liggen ruim 60 plasdrasgebieden die 40 hectare beslaan. Een aantal daarvan is vanaf de weg goed te zien. Het publiek, dat vooral in coronatijd graag de natuur in gaat, kan wandelend, met de fiets of de auto vanaf de weg zelf gaan kijken of zij bijvoorbeeld een grutto, kievit, tureluur of scholekster met kuikens kunnen zien.

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden heeft een weidevogelbingokaart gemaakt. Op de bingokaart staan acht weidevogels afgebeeld. Via een QR-code is het geluid van de vogels te herkennen. De bingokaart kan worden gedeeld via Facebook en Instagram onder vermelding van #NFWBINGO. Hiermee is een leuke prijs te winnen. Het overzicht van de weidevogelgebieden en de bingokaart zijn te downloaden vanaf de website www.noardlikefryskewalden.nl/rondje-weidevogelsHet publiek dat op pad gaat, wordt dringend verzocht op de weg te blijven en de hond aan de lijn te houden. Ook is er het verzoek de poes in de mand te laten zodat de vogels ongestoord kunnen broeden.