Linda's hobby postcrossing resulteerde ook nog in een andere leuke bezigheid: het decoreren met postzegels.
Linda's hobby postcrossing resulteerde ook nog in een andere leuke bezigheid: het decoreren met postzegels. Foto: Ingezonden

Kaarten uit heel de wereld belanden in Burgumer brievenbus

Linda de Vries (30) woont nog maar drie maanden in Burgum, maar is voor de postbode nu al een bekend adres. Ze doet namelijk aan ‘postcrossing’: ze stuurt kaartjes naar mensen overal ter wereld en krijgt er evenveel terug.

Door Marije Blacquière

Haar hobby resulteerde al in mappen vol handgeschreven boodschappen uit wel zestig verschillende landen. Het versturen en ontvangen van kaarten naar en uit alle wereldcontinenten, dat is waar het om gaat bij postcrossing. “Duitsland, Rusland, Amerika, China”, somt Linda veelvoorkomende bestemmingen op, “maar ook landen met veel minder deelnemers, zoals Servië, IJsland, Kroatië en Vietnam. Ik heb een kraswereldkaart hangen, en elke keer als ik verzend naar of ontvang vanuit een nieuw land, kras ik dat open.”

De bijbehorende website postcrossing.com houdt nauwkeurig de statistieken bij: in welk land heeft iemand al eens een kaartje van Linda mogen krijgen en waarvandaan heeft ze ontvangen? De site is het bemiddelplatform voor ‘postcrossers’ overal ter wereld. Je maakt er je profiel aan, vertelt wat over jezelf en je woonplaats, vult je adres in en met één muisklik krijg je een penmaatje toegewezen. Je mag zelf kiezen of diezelfde persoon jou ook een kaartje stuurt of dat je adres wordt gegeven aan een willekeurige andere postcrosser. Linda doet beide. Ze heeft er drie vaste penvriendinnen aan overgehouden: uit de Filippijnen, Tasmanië en uit eigen land. Daarnaast stuurde ze al honderden kaarten naar eenmalige adressen.

Haar kaarten decoreert Linda soms met gebruikte Nederlandse postzegels, waar ze dozen vol van heeft staan. Veel te veel eigenlijk, lacht ze; allemaal dankzij vrienden en familie, die desgevraagd fanatiek begonnen te verzamelen. Aangezien Linda haar nachtkastje maar saai vond, besloot ze die ook te beplakken met postzegels en het resultaat was verrassend leuk. “Ik ben er maanden mee bezig geweest, af en toe een paar uurtjes plakken, laten drogen en lakken.”

Ze maakte er ook één voor haar vriend en decoreerde nog een paar bloempotten en kistjes, maar daar blijft het voorlopig bij. Ze steekt haar tijd liever in het schrijven van kaarten. Soms steekt een postcrosser daarnaast een kleine verrassing in de envelop, zoals extra postzegels, een theezakje of een muntje, maar het belangrijkst is het vermelden van een speciaal toegewezen code. “Daarmee wordt de ontvangen kaart aangemeld op de site en wordt een berichtje achtergelaten”, zegt Linda. “Een kaart ontvangen of een reactie krijgen van degene naar wie je hebt verstuurd, dat is het allerleukst.”