Tweede ronde versoepelingen definitief

Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care ligt is al een aantal dagen achter elkaar gedaald. Daarom is maandag besloten dat vanaf vandaag stap twee van de versoepeling ingaat.

Terrassen langer open, (attractie)parken weer open

De terrassen mogen langer open, van 6.00 tot 20.00 uur. Er mogen nog steeds maximaal 50 personen op een terras en twee personen (uitgezonderd mensen uit hetzelfde huishouden) aan een tafel zitten. Ook attractieparken, natuurparken en dierenparken mogen de deuren weer onder voorwaarden openen.

Binnensporten en buitensporten

Binnensportlocaties, waaronder sportscholen en zwembaden mogen de deuren weer openen. Vooraf zijn een gezondheidscheck en reservering nodig. Er mogen bovendien maximaal 30 personen in een ruimte aanwezig zijn. Nog steeds geldt de anderhalvemeterregel en kleedkamers blijven dicht, behalve in zwembaden. Buitensporten in groepsverband mag weer met maximaal 30 personen. Wedstrijden met en zonder publiek zijn nog steeds niet toegestaan.

Sekswerkers weer aan het werk

Daarnaast mogen de sekswerkers, als laatste contactberoep, weer werken. Bij dit contactberoep moeten klanten een gezondheidscheck doen, maar men hoeft niet te reserveren.

Wat is er verder versoepeld?

Er gaan nog meer versoepelingen in, hieronder een kort overzicht:
• Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen, zoals openluchttheaters, mogen (onder voorwaarden) weer open. Hetzelfde geldt voor openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten.
• Binnenlocaties voor de beoefening van kunst en cultuur, zoals muziekscholen, mogen weer open.
• Bibliotheken gaan op 20 mei weer open.
• Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten openen de deuren weer en mogen bijvoorbeeld boten, kano's en fietsen verhuren.