Werkzaamheden aan een andere ovonde nabij Rottevalle, die in 2016 werd afgerond.
Werkzaamheden aan een andere ovonde nabij Rottevalle, die in 2016 werd afgerond. Foto: Ingezonden

Werkzaamheden aan N369 bij Rottevalle

Van maandag 17 mei tot en met vrijdag 30 juli 2021 werkt de provincie Fryslân aan de N369 bij Rottevalle. De kruispunten bij de Houtigehaechsterwei en de Heidbuorren worden veiliger en overzichtelijker gemaakt. Om de doorstroming van het verkeer vanaf de zijwegen naar de N369 te bevorderen, komt er we een ovaalvormige rotonde, oftewel een ovonde.

Gedurende de werkzaamheden is meestal de helft van de N369 bij Rottevalle afgesloten voor verkeer. Het verkeer van beide kanten moet daarom afwisselend over één weghelft rijden. Dit kan beperkte hinder geven. Daarnaast zijn tijdens de uitvoering verschillende zijwegen voor beperkte tijd gestremd. Van 16 tot 19 juli is de N369 bij Rottevalle helemaal afgesloten en wordt autoverkeer omgeleid.

Van 25 mei tot en met 30 juli is de afslag Heidbuorren afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via de afslag Rottevalle Zuid.

Van 25 mei tot en met 23 juli is de afslag Houtigehaechsterwei afgesloten. Verkeer moet dan via de Folgeralaan.

Van 15 juni tot en met 23 juli is de afslag Foudenswei afgesloten. Ook dit verkeer dient gebruik te maken va de Folgeralaan. Fietsers kunnen gebruikmaken van een nieuw aangelegd fietspad.

Stremming N369

Van 16 juli (9 uur) tot en met 19 juli (5 uur) is de N369 ter hoogte van Rottevalle volledig afgesloten voor alle verkeer. Verkeer wordt omgeleid via de N355, de N356 en de N31.

Voorafgaand aan deze werkzaamheden heeft het archeologisch bureau RAAP onderzoek gedaan in de bodem, van juli tot en met oktober 2020. Hierbij zijn sporen van prehistorische bewoning onderzocht, met name resten uit de midden-steentijd van zo'n achtduizend jaar geleden.

Archeologisch onderzoek

Om de verspreiding van de vondsten goed in kaart te brengen is de bodem in 3500 vakken van een halve meter bij een halve meter uitgegraven en gezeefd. Dit was een intensief karwei, met als doel zoveel mogelijk archeologische informatie te verzamelen.

Naast bijna tweehonderd vuurstenen werktuigen, leverde de ontgraving duizenden stukjes houtskool, natuursteen en vuursteensplinters op. De exacte verspreiding van dit ‘afval’ kan mogelijk meer vertellen over wie hier zijn geweest en wat ze hebben gedaan. RAAP legt de verzamelde informatie en bevindingen vast in een rapport. Daarmee krijgt Rottevalle een scherper beeld van haar oudste geschiedenis.

Meer informatie

Voor meer informatie over de werkzaamheden, stremmingen en omleidingsroutes kijkt u op www.fryslan.frl/N369.