Vervangend wethouder Fedde Breeuwsma (FNP). Hij vervangt tijdelijk de zieke Pytsje de Graaf in het college van b. en w van Noardeast-Fryslân.
Vervangend wethouder Fedde Breeuwsma (FNP). Hij vervangt tijdelijk de zieke Pytsje de Graaf in het college van b. en w van Noardeast-Fryslân. Foto: Ingezonden

Fedde Breeuwsma (FNP)
maximaal 16 weken wethouder

FNP-raadslid Fedde Breeuwsma is woensdagavond unaniem door de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân benoemd tot tijdelijk wethouder. Bij de stemming ging in eerste instantie iets mis: één aanwezig raadslid, wellicht Breeuwsma zelf, opperde burgemeester Johannes Kramer, verzuimde zijn (schriftelijke) stem uit te brengen. Daarom moest de stemming nogmaals worden gedaan.

Breeuwsma was feitelijk al aan de slag als vervangend wethouder, zei hij onlangs in een gesprek met weekblad Actief. Maar hij moest nog wel officieel benoemd worden. Hij vervangt maximaal zestien weken zijn partijgenoot Pytsje de Graaf-van der Meer, die ziek is en waarschijnlijk niet binnen enkele weken weer aan de slag kan.

Breeuwsma heeft ongeveer zestien jaar ervaring als raadslid, eerst in Dongeradeel en nu in Noardeast-Fryslân. In een korte toelichting op zijn kandidatuur zei hij, bij wijze van grap, niet te verwachten het huidige college "yn 16 wiken tiid” te kunnen hervormen. "Mar ik ha sels as riedslid meiwurke oan it ta stân kommen fan dit kolleezje en it kolleezjeprogram. Dus ik sil myn bêst dwaan om dit program ek útfierd te krijen.”

Na het opnieuw tellen van de stemmen ging de raad ook mondeling unaniem akkoord met het benoemen van Breeuwsma tot tijdelijk wethouder. Hij zei de nieuwe functie te aanvaarden en had al uitgelegd, dat dit tijdelijk goed kan, omdat hij als zelfstandige werkzaam is in de zorg (als arbo- en veiligheidsadviseur).

Zijn plaats in de gemeenteraad wordt tijdelijk ingenomen door FNP-raadslid T. Bosgraaf-de Jong, die woensdagavond unaniem door de raad welkom is geheten.