Van links naar rechts: secretaris Tabe Weening, voorzitter Wolter de Jong en deelnemers Esmée Steegstra, Minke van der Wijk en Jantina Steegstra. Scan de QR-code voor een korte video.
Van links naar rechts: secretaris Tabe Weening, voorzitter Wolter de Jong en deelnemers Esmée Steegstra, Minke van der Wijk en Jantina Steegstra. Scan de QR-code voor een korte video. Foto: Actief Media

Coronaproof foto-zoekrit van Motor- en Autoclub De Wâlden

Het bestuur van Motor- en Autoclub De Wâlden heeft een slimme manier gevonden om toch puzzelritten te kunnen organiseren. Via Groupon en Social Deal kunnen deelnemers een routebeschrijving met vragen en foto’s downloaden voor een foto-zoekrit die start in Drachten en voert door het mooie landschap van Zuidoost Friesland.

Door corona zijn alle andere puzzelritten en oriënteringsritten van de club vervallen. Maar stilzitten, dat past niet bij voorzitter Wolter de Jong. Samen met secretaris Tabe Weening zette hij daarom de coronaproof foto-zoekrit uit. Iedereen kan de route aanschaffen via Groupon of Social Deal en daarna rijden. “Foar € 4,95 hawwe jo in prachtige dei mei de hiele húshâlding. Allinnich moatte jo sels foar de konsumpsjes soargje. Dat koe der net by yn.”

De route is 73 kilometer lang. Na de start in Drachten gaat de route naar het zuiden en rijden deelnemers via Beetsterzwaag, Makkinga naar Appelscha. Daarna loopt de route via Bakkeveen en Ureterp terug naar Drachten. De organisatie heeft bewust kleine weggetjes uitgekozen, waar je meestal geen gebruik van maakt.

Hoewel alle vragen vanuit de auto zijn te beantwoorden, staan op de routebeschrijving tips voor bezienswaardigheden onderweg. Dat de auto niet verlaten hoeft te worden, hebben deelnemers niet altijd in de gaten. Zo beklommen Minke van der Wijk en Jantina en Esmée Steegstra tijdens een hagelbui de Weperbult bij Oosterwolde. Later ontdekten ze dat ze het antwoord op de vraag toch op een eenvoudiger manier hadden kunnen vinden. Toch zijn de dames heel enthousiast over de foto-zoekrit. Minke van der Wijk: “Ik tocht earst dat sa’n puzzeltocht allinnich foar âlde minsken is, mar dat is hielendal net sa. It is leuk foar eltsenien. Echt in oanrieder.”

Op de website van de club (www.macdewalden.nl) is de link naar de pagina op Groupon te vinden. De antwoorden op de vragen kunnen voor 10 juni naar info@macdewalden.nl gestuurd worden. Onder de juiste inzendingen worden cadeaubonnen verloot.

Van 10 juni tot 10 september organiseert de club een foto-zoekrit in Gaasterland. Deze start bij het Woudagemaal in Lemmer en de finish is in Sloten.