Henk de Jong in Bewegingscentrum Drachten, de sportschool van zijn broer René.
Henk de Jong in Bewegingscentrum Drachten, de sportschool van zijn broer René. Foto: Willemke de Bruin

Henk de Jong: SC Cambuur wil in de toekomst doorgroeien

Door de promotie naar de eredivisie met SC Cambuur voegt Henk de Jong een nieuw hoofdstuk toe aan zijn succesvolle carrière als hoofdtrainer. “De komende seizoenen zijn van levensbelang voor de club. Met de komst van het nieuwe stadion kunnen we meer bieden aan onze supporters en sponsors.”

Vorig seizoen was Henk de Jong op zijn zachtst gezegd niet blij met het besluit van de KNVB om koploper Cambuur niet te laten promoveren. “Achteraf gezien is het goed dat we een jaar later zijn gepromoveerd, anders hadden we dit seizoen in de eredivisie voor lege tribunes gespeeld. Onze intentie is om volgend seizoen in thuiswedstrijden offensief en aantrekkelijk voetbal te spelen, in uitwedstrijden zullen we vaker compacter voetballen. Met deze selectie moeten we ons kunnen handhaven in de eredivisie, maar er zijn nog wel vier of vijf versterkingen nodig.”

Het spelersbudget stijgt naar zo’n drie miljoen euro en ook de televisiegelden worden verhoogd. “Maar we moeten investeren in de spelersgroep en ook de salarissen van de huidige selectiespelers en staf gaan omhoog”. In 2023 moet het nieuwe stadion in Leeuwarden bespeelbaar zijn. “Dan kunnen we doorgroeien, we kunnen meer seizoenkaarten verkopen en sponsoren krijgen de beschikking over business seats en skyboxen.”

Henk de Jong heeft het imago van een ‘people manager’, die mensen goed kan motiveren. “Teamontwikkeling vind ik heel belangrijk, daar leren de spelers het snelste van, maar je moet natuurlijk ook verstand van het spelletje hebben. In de eerste drie dagen van de voorbereiding hebben we een trainingskamp op Vlieland. Dan staan er naast voetbal andere activiteiten op het programma, zoals windsurfen of kitesurfen. Zoiets is goed voor de sfeer in de spelersgroep. Natuurlijk analyseren we ook continu de kwaliteiten en de ontwikkelingen van individuele spelers. Daarin spelen fysiek trainer Nicky Boonstra en mijn zoon Ruben een belangrijke rol. De hele staf is betrokken. Door onze contacten in de voetbalwereld krijgen we tips over spelers die interessant kunnen zijn voor Cambuur. Hierin werk ik nauw samen met technisch manager Foeke Booy”.

De trainer uit Drachten heeft veel reacties gekregen na het kampioenschap. “Zeg maar gerust honderden. Natuurlijk horen de contacten met de media erbij. Maar ik ga niet overal meer op in en wil mij vooral op het voetbal concentreren. Ik volg ook niet alles wat over mij wordt gezegd. Nu breekt een wat rustiger tijd aan en dat is welkom.”