Burgemeester Jan Rijpstra op bezoek bij Paulus en Reina Akkerman.
Burgemeester Jan Rijpstra op bezoek bij Paulus en Reina Akkerman. Foto: Actief Media

Paulus en Reina Akkerman vieren platinum huwelijk

‘Als liefde zoveel jaar kan duren, dan moet het echt wel liefde zijn’, zingt Herman van Veen in zijn lied ‘Liefde van later’. Paulus en Reina Akkerman uit Drachten kunnen het bevestigen. Op 4 mei vierden ze hun zeventigjarig huwelijk. "Alles draait om de leafde."

De vonk sloeg over op een zangfeest in Roden. “Wy wienen der net omdat wy sa moai sjonge koenen”, bekent Paulus Akkerman. “Wy gongen derhinne om achter de famkes oan te gean.” Met succes, want hij ontmoet er Reina Bron uit Zevenhuizen. Ze krijgen verkering en trouwen vijf jaar later. “Ik wie 23 en myn frou 21.”

Het jonge stel strijkt neer in Zevenhuizen. Paulus werkt dan bij Barkmeijer in Hoogkerk. Een aantal jaren later gaat hij aan de slag bij Philips in Drachten. In 1956 betrekt het echtpaar een hoekwoning van het bedrijf, aan de Oud Ambacht in Drachten, waar ze nu nog steeds met veel plezier wonen. “Wy kinne ús goed rêde. En de bern komme ek regelmjittich.” Paulus en Reina hebben vier kinderen, tien kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen.

Ondanks een evenwichtsstoornis fietst Paulus nog iedere week op zijn driewieler naar de Poiesz om boodschappen te doen. Reina zit in een rolstoel, maar kookt nog dagelijks en doet het huishouden. "Sels it stofsûgjen giet noch best. En wy hawwe mar lytse meubels yn hûs.” Wel beschikt Huize Akkerman over een goedgevulde boekenkast, want Paulus verzamelde boeken. Door maculadegeneratie kan hij helaas niet meer lezen. "Boeken wie myn alles. No lêst myn frou my noch foar. Ek in soad Fryske boeken, wylst se út Sânhuzen komt.”

In de afgelopen zeventig jaar fietsten ze duizenden kilometers, vanuit hun stacaravan in Hoogersmilde, maar ook op Ameland, waar één van hun dochters woont. De Akkermans zijn echte natuurmensen. Reina vertelt enthousiast over het zeldzame plantje parnassia dat ze eens in het natuurgebied Het Oerd vonden. “In prachtich lyts wyt blomke tusken alle oare blommen.”

Het echtpaar bewijst dat liefde niet ingewikkeld hoeft te zijn. “Jo moatte fan elkoar hâlde. Wy meitsje nea rûzje. En as wy al in bytsje spul hân hawwe, dan prate wy it fuort út.”

Een platina huwelijk komt niet veel voor, dat weet ook burgemeester Jan Rijpstra, die het echtpaar dinsdagochtend bezocht. De volgende stap is het albasten huwelijk, dan ben je 75 jaar getrouwd. Hier wil Paulus nog niet bij stilstaan. “Earst mar ris sjen wat moarn bringt. Al soe it wol kinne, want ús mem is hûndert wurden.”