De gemeente Smallingerland telt ruim tweeduizend elektrische personenauto's.
De gemeente Smallingerland telt ruim tweeduizend elektrische personenauto's. Foto: Pixabay

Smallingerland rijdt meest elektisch van Fryslân

De gemeente Smallingerland telt ruim tweeduizend elektrische, dan wel hybride personenauto’s (deels op stroom, deels op brandstof): 2.035 om precies te zijn. Daarmee zijn de autobezitters van deze gemeente veruit ‘koploper’, in vergelijking met de overige Friese gemeenten.

De gemeente Leeuwarden bijvoorbeeld, telt ‘slechts’ 1141 elektrische, dan wel hybride personenauto’s, hoewel die gemeente qua inwonertal en qua totaal aantal auto’s veel ‘groter’ is dan Smallingerland. Daar staat tegenover dat het aantal laadpunten in de gemeente Leeuwarden meer dan tweemaal zo hoog is als in Smallingerland: 433 in Leeuwarden en ‘slechts’ 165 in Smallingerland.

Alle Nederlandse gemeenten

Deze en soortgelijke cijfers zijn te vinden op de website van EVPlan (EVplan.nl is een kennisplatform over elektrisch rijden), een organisatie die zich inzet voor de belangen van elektrisch vervoer. Op de website van EVPlan staan de aantallen van alle Nederlandse gemeenten, plus percentages, in alfabetische volgorde.

Ruim twee procent elektrisch

In heel Fryslân staan 336.672 personenauto’s geregistreerd. Daarvan staan er 7.014 (ruim twee procent) geregistreerd als elektrische, dan wel plug-in hybride personenauto geregistreerd. Die hebben met z’n allen de beschikking over 1441 laadpalen, verspreid over alle achttien gemeenten in Fryslân.