De Drachtster vriendinnen Corine Vreeling, Sylvia Willemsen, Anja Wester en Lenny Postma (v.l.n.r.) namen samen met Sascha de Vries (niet op de foto) het initiatief tot 'Bloedserieus', een project waarbij vrouwen gratis menstruatieproducten kunnen krijgen.
De Drachtster vriendinnen Corine Vreeling, Sylvia Willemsen, Anja Wester en Lenny Postma (v.l.n.r.) namen samen met Sascha de Vries (niet op de foto) het initiatief tot 'Bloedserieus', een project waarbij vrouwen gratis menstruatieproducten kunnen krijgen. Foto: Ingezonden

Geen geld voor maandverband: een ‘Bloedserieus’ probleem

Te weinig geld hebben om maandverband te kunnen kopen: het komt vaker voor dan je zou denken, weet Sylvia Willemsen uit Drachten. Alleen al in Smallingerland deelt ze onder de noemer ‘Bloedserieus’ maandelijks menstruatieproducten uit aan zo’n dertig vrouwen en meiden. “Ze gingen gewoon niet naar school als ze ongesteld waren.”

Door Marije Blacquière

Verschillende politieke partijen pleitten onlangs voor het gratis beschikbaar stellen van menstruatieproducten in Nederland, een idee dat werd afgeketst door staatssecretaris Bas van ‘t Wout omdat er al andere maatregelen zijn om de oorzaken van armoede aan te pakken. Sylvia Willemsen zou het wel een goed idee vinden. Zij ziet maandelijks tientallen vrouwen die alleen dankzij haar project ‘Bloedserieus’ maandverband of tampons kunnen kopen. “Ze moeten rondkomen van een budget van zo’n veertig euro per week. Als je twee dochters hebt en je bent alle drie tegelijk ongesteld dan blijft er nog weinig geld over om eten te kopen. En dat komt best vaak voor. Menstruatiearmoede is een serieus probleem.”

Zelf hoorde ze voor het eerst van het fenomeen in een nieuwsbericht over menstruatiearmoede in Engeland. “Als dat daar zo was, zou het hier ook wel spelen”, dacht Sylvia. Een dag later zat ze met vier vriendinnen, eveneens uit Drachten, om tafel om daar wat aan te doen. Ze richtten zich aanvankelijk op vrouwen uit Smallingerland, maar iedereen mag zich melden, benadrukt Sylvia.

De vriendinnen naaien zakjes met vrolijke patronen om menstruatieproducten in te vervoeren en verkopen die voor twee euro per stuk bij ‘Silleke’ aan het Museumplein, waar Sylvia creatieve workshops geeft. Met de opbrengst kopen ze maandverband, tampons of duurzame menstruatiecups voor mensen die daar zelf geen geld voor hebben. De zakjes vonden meteen al gretig aftrek en ook stroomden er vlot na de oprichting kleine geldbedragen binnen van mensen die het initiatief wilden steunen.

Al gauw bleken er best veel vrouwen behoefte te hebben aan de gratis beschikbaar gestelde menstruatieproducten. Aanvankelijk liep dat via de voedselbank, maar inmiddels melden de vrouwen zich rechtstreeks bij Sylvia via bloedserieusdrachten@gmail.com, waar ook de donaties worden aangemeld, zowel in geld als in producten. "Er komen vaak vrouwen die net níet naar de voedselbank kunnen gaan en dus vallen onder de zogenoemde ‘stille armoe'”, zegt Sylvia. "Ik heb zoveel respect voor mensen die zich melden om de producten te krijgen. Ik weet dat het voor veel vrouwen best een drempel is, maar toch doen ze het.”