De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân wil 11 mei weer 'coronaproof' vergaderen in de raadszaal in Kollum.
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân wil 11 mei weer 'coronaproof' vergaderen in de raadszaal in Kollum. Foto: Actief Media

College Noardeast-Fryslân wil ambitieuze omgevingsvisie

De gemeente Noardeast-Fryslân werkt aan een ambitieuze omgevingsvisie. Dat valt op te maken uit de ‘Uitgangspuntennotitie Omgevingsvisie’, die dinsdag 11 mei in de gemeenteraad wordt besproken, evenals de Regionale Energie Strategie en de ‘warmtevisie’.

‘Undernimmend, fitaal en sûn’ is de hoofddoelstelling die het college van b. en w. voor de inwoners voor ogen heeft. En ‘oantreklik en duorsum’ zijn de belangrijkste doelen voor het landschap in de gemeente.

Enkele andere opvallende punten: voldoende en geschikte woningen; verduurzaming van de woningvoorraad wordt gestimuleerd. Versterking van het economisch klimaat: stimulering van flexibiliteit en innovatie. Betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

‘Totaalbeleving’

Goede, betaalbare en bereikbare voorzieningen. Regiostad Dokkum wordt versterkt. (De gemeente ligt hierover met de provincie Fryslân in de clinch). ‘Totaalbeleving van het stadscentrum van Dokkum’.

Versterking van het fietswegennetwerk. Een passend openbaar vervoersnetwerk, met balans tussen betaalbaarheid en bereikbaarheid.

De gemeente stimuleert een gezonde levensstijl. De gemeente creëert voorzieningen voor ouderen om eenzaamheid te voorkómen. Voor kinderen wordt gewerkt aan een gezonde en (verkeers-)veilige leefomgeving.

Landschap en landbouw

De kwaliteiten van het landschap moeten worden bewaard, met aandacht voor historie en cultureel erfgoed. Er komt meer aandacht voor biodiversiteit, inclusief vergroting van de kennis hierover bij inwoners en in de landbouw.

"We hechten aan het vergroenen van de landbouw, en ook aan de levensvatbaarheid van agrarische bedrijven. We zien het belang van het aanpassen van de landbouw aan de verzilting.”

Duurzame energie

In 2025 moet veertig procent van de verbruikte energie (in de ANNO-regio) duurzaam worden opgewekt, dat is naar schatting 256 Terajoule (TJ). In 2030 moet minimaal 70 procent van de benodigde elektriciteit duurzaam worden opgewekt. In 2050 moet alle energie duurzaam worden opgewekt, naar schatting 503 TJ in de regio.

Wat betreft zonnepanelen: op daken heeft de meeste voorrang; in weilanden in de eerste plaats dichtbij bebouwde kommen. Pas in de derde plaats komt landelijk gebied voor zonnepanelen in aanmerking.

Nog geen financiële paragraaf

Een financiële paragraaf zit er echter nog niet bij de ‘uitgangspunten’. Als het toe is aan de financiële vertaalslag, dan kan het met de ambitie wel eens tegenvallen, want de gemeente dreigt met miljoenentekorten geconfronteerd te worden. Tenzij de rijksoverheid diep in de buidel tast voor de financiering van de kleinere (vooral Friese en Groningse) gemeenten.