Werk aan het riool in de Bouriciuslaan in Drachten (archieffoto gemeente).
Werk aan het riool in de Bouriciuslaan in Drachten (archieffoto gemeente). Foto: Eddy Joustra

Minimaal twintig miljoen euro voor riolering Smallingerland in vier jaar

De gemeente Smallingerland dient minimaal ruim twintig miljoen euro te investeren om de riolering in de gemeente op voldoende kwaliteit en omvang te houden. Dit betreft de jaren 2022 tot en met 2025. Dit valt op te maken uit het ‘verbreed’ gemeentelijk rioleringsplan voor die vier jaar. De rioleringsheffing blijft vooreerst ongeveer constant, als de gemeenteraad hier mee instemt.

De grootste kostenpost is het vervangen van oude riolering: jaarlijks kost dit ongeveer 3,2 miljoen euro, oftewel 12,8 miljoen euro in vier jaar. Daar komen kosten bij voor het vervangen van rioolpompen en rioolgemalen, plus de onderzoekskosten naar de benodigde capaciteit van de rioolpersleidingen in het buitengebied, bij elkaar ruim acht ton. Voor de ‘afvalwaterzorgplicht’ is opgeteld ruim 13,6 miljoen euro nodig in vier jaar.

Drie Drachtster wijken

Daar komt ruim 6,5 miljoen euro bij voor het op basisniveau houden, inclusief milieumaatregelen, van het rioolstelsel. Dit moet de komende jaren vooral gebeuren in drie wijken in Drachten: De Swetten, De Venen en het Centrum.

De investeringen variëren hier de komende vier jaar van ruim 1,4 miljoen euro in 2023 tot ruim 1,8 miljoen in 2025. In de beide andere jaren zitten de investeringsbedragen daar tussenin. Het totaal hiervan is ruim 6,5 miljoen euro. De 13,6 miljoen en de 6,5 miljoen euro opgeteld brengt de benodigde investering op ruim twintig miljoen euro.

PFAS in baggerspecie

Dan zijn er nog ingrepen waarvan de kosten nog niet berekend zijn. De gemeente moet ook baggeren en daarbij is het mogelijk dat zogeheten PFAS vrijkomt: dat zijn door de mens gemaakte stoffen welke niet of nauwelijks afbreekbaar zijn in het milieu. Daarmee zijn de kosten van het opslaan of storten eveneens onbekend. Het college van b. en w. vindt dat deze kosten niet voor rekening van de rioleringsheffing dienen te komen. Ze zullen dan door de gemeente Smallingerland uit de algemene middelen betaald moeten worden.

Asbesthoudende kit

Nog onbekende kosten die wél voor rekening van de riolering komen, betreffen het verwijderen en storten, “onder strenge condities”, van asbesthoudende voegenkit. Met name in de jaren 1945 tot 1993 werd deze kit gebruikt. “Gezien de leeftijdsopbouw van de riolering in Smallingerland mogen we er wel van uit gaan, dat er locaties met asbesthoudende voegenkit voorkomen.”

Rioleringsheffingen

B. en w. stellen voor de rioleringsheffing voor eigenaren te houden op 182 euro per jaar in de jaren 2022-2025. Voor gebruikers (huurders) wordt de heffing verlaagd van 107 naar 103 euro per jaar, als de gemeenteraad hier mee instemt. De raad bespreekt de voorstellen dinsdag 11 mei in de Ronde Tafel, vanaf zeven uur ‘s avonds.