'Sport in de buurt' werd vorig jaar mede gestimuleerd door MOS in Smallingrland.Er is dit jaar nog eens 15.000 euro beschikbaar, als de raad ermee instemt.
'Sport in de buurt' werd vorig jaar mede gestimuleerd door MOS in Smallingrland.Er is dit jaar nog eens 15.000 euro beschikbaar, als de raad ermee instemt. Foto: Actief Media

Geen vrijstelling OZB voor sportclubs in Smallingerland

De sportverenigingen in Smallingerland krijgen geen vrijstelling van de Onroerend Zaak Belasting (OZB). Dat is tegen de wens van acht voetbalverenigingen in de gemeente, én tegen de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer. Toch komt er - eenmalig - extra geld voor de sport in Smallingerland.

De Tweede Kamer had via een wijzigingsvoorstel van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt gevraagd om voor sportverenigingen lagere tarieven toe te staan, omdat sportclubs niet uit zijn op winst maken, maar een maatschappelijke functie vervullen. Minister Kajsa Ollongren schreef de Kamer in november 2020 dat dit voorstel niet uitvoerbaar is.

Geen subsidie

B. en w. van Smallingerland hebben daar kennis van genomen en vervolgens bekeken of ze sportverenigingen met extra subsidie tegemoet kunnen komen. Maar: “Onze financiële kaders laten een dergelijk beleid ook niet toe”, aldus het college in een recent besluit over deze kwestie.

“De conclusie dat we de voetbalverenigingen niet tegemoet kunnen komen, betreuren we uiteraard, want we onderschrijven het grote maatschappelijke belang deze verenigingen, dat verder reikt dan alleen sport.”

Toch 15.000 euro

De rijksoverheid verdubbelt echter dit jaar - eenmalig - het budget vanuit het lokaal sport- en beweegakkoord. Hier springt Smallingerland op in, op twee manieren: via de lokale sportverenigingen en door het stimuleren van sport in de buurt. Dit jaar stelt het college hiervoor 15.000 euro beschikbaar. Het is aan de gemeenteraad hier wel of niet mee in te stemmen.