V.l.n.r. burgemeester Jeroen Gebben, echtpaar De Graaf-Kloosterman, Harm Egbert van der Veen en Aaltje Frieda Hofstra-Veenstra en haar man.
V.l.n.r. burgemeester Jeroen Gebben, echtpaar De Graaf-Kloosterman, Harm Egbert van der Veen en Aaltje Frieda Hofstra-Veenstra en haar man. Foto:

Acht koninklijke lintjes in Tytsjerksteradiel

Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel heeft net als zijn collega Oebele Brouwer van Achtkarspelen maandagochtend de personen die een koninklijke onderscheiding zouden krijgen, eerst thuis opgezocht. Ze werden uitgenodigd 's middags naar het gemeentehuis te komen. In Tytsjerksteradiel in twee groepjes van vier, om zo voldoende (corona-)afstand te kunnen houden. Want Gebben mocht acht lintjes uitreiken. Alle acht personen werden Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Het echtpaar de Graaf uit Garyp

Johannes de Graaf (80) en zijn vrouw Minke de Graaf-Kloosterman (78) uit Garyp zijn dit jaar in Tytsjerksteradiel het enige echtpaar dat een dubbel lintje kreeg.

Johannes heeft zich onder andere ingezet voor het CNV, als vrijwilliger van de belastingservice. Ook begrafenisvereniging De Eendracht en het plaatselijke zwembad It Baeijersplak konden op zijn financiële kennis rekenen. Hij was en is ook actief voor de Protestantse Gemeente in Garyp. En hij is al 41 jaar - vanaf de oprichting - in het voorjaar druk voor de Vogelwacht Garyp. Hij was onder andere bestuurslid in de jaren 2000 tot en met 2019.

Zijn vrouw Minke de Graaf-Kloosterman was en is betrokken bij goede doelen, zoals KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Beatrix Spierfonds. Ze was ook vrijwilliger voor NCVB/Passage, als bestuurslid en penningmeester. Ze zingt bij 'Zingt Gode Lof' in Garyp en is of was bestuurslid van dit koor. Het echtpaar zet zich ook in voor hulpbehoevenden en zieken, zoals met administratie, vervoer, visite voorbereiden, tuinonderhoud en verhuizing.

Aaltje Frieda Hofstra-Veenstra uit Burgum

Aaltje Frieda Hofstra-Veenstra (61) uit Burgum zet zich op meerdere manieren in voor mensen met een beperking, onder andere drie meervoudig gehandicapten. Ze verzorgde eveneens haar moeder, nadat die een beroerte kreeg.

Ook werd ze in de jaren tachtig al vrijwilliger in de Speelotheek in haar dorp. En ze is betrokken bij Pandoer, een muziekgroep van cultuurcentrum De Wâldsang, van mensen met een verstandelijke beperking. Met bewoners van de Talant-vestiging in Stiens gaat ze regelmatig zwemmen, wandelen of koffiedrinken.

In de Protestantse Gemeente in Burgum zet ze zich in voor de kerstpakkettenactie en voor de boottocht. Als diaken helpt ze bij rouw- en trouwdiensten. Ook helpt ze bij wijkactiviteiten, onder andere door het kerkblad in haar eigen wijk te bezorgen.

Harm Egbert van der Veen uit Noardburgum

Al ongeveer zo lang Harm Egbert van der Veen (72) in Noardburgum woont, is hij ook actief als vrijwilliger in dit dorp. Hij was onder andere tweemaal bestuurslid van Dorpsbelang Noardburgum, waarvan zes jaar als voorzitter en in de jaren tachtig en negentig als secretaris.

In de Protestantse Gemeente was hij onder andere wijkouderling, voorzitter en vicevoorzitter. Hij is er nog steeds 'warber' als vrijwilliger. Dat is hij ook voor woonzorglocatie Toutenburg. Enkele uren per week is hij gastheer in het Boschhuis, waar ze hem waarderen als 'sfeermaker'.

Van der Veen is erelid van de plaatselijke volleybalvereniging; hij was jarenlang secretaris en trainer van deze sportieve vereniging. Hij is ook voorzitter van het gemengd koor De Lofstem, sinds 2012.

Jacob Stegenga uit Aldtsjerk

Jacob Stegenga (72) uit Aldtsjerk is zo'n 'stille werker' die van alles doet voor zijn mededorpelingen. Zo heeft hij 25 jaar het uur- en slagwerk van de klok in de kerktoren opgewonden, tweemaal per week. Hij zette ook de vlag op de kerktoren, op feestdagen en andere gelegenheden. Hij was jarenlang koster, samen met zijn vrouw Joekje.

Stegenga was ook lid van diverse feestcommissies in de jaren tachtig en negentig in zijn dorp. En hij zette zich in voor dorpshuis Oerein. Hij houdt de boel daar netjes en schoon, zowel binnen als buiten. Bij de grote verbouwing van het dorpshuis in 2012 was Stegenga intensief betrokken, op meerdere manieren. Een heel andere activiteit: het organiseren van de jaarlijkse motorroutes van de Aldtsjerkster motorclub. Hij stippelde de routes uit en reed ze eerst ook een paar keer.

Johannes Bosma uit Oentsjerk

De 64-jarige Johannes Bosma uit Oentsjerk is maandag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Bosma heeft zich op diverse manieren ingezet voor Oentsjerk en voor de hele Trynwâlden.

Bosma was 17 jaar secretaris van stichting Wielerpromotie Trynwâlden. In die functie organiseerde hij (mede) diverse evenementen. Bosma was ook voorzitter van het jeugdbestuur van voetbalclub TTBC, Daarin werkten zaterdagvereniging CVV Trynwâldster Boys en zondagvereniging VV Trynwâlden samen. Bosma was ook voorzitter van de kaatsvereniging K.V. Trynwâlden.

Als onder andere voorzitter van het het dorpsfeest in Oentsjerk organiseerde hij dit jarenlang samen met drie andere vrijwilligers. Bosma regelde ook vergunningen, het boeken van bands en de sponsorwerving.
Stichting Cultureel Trynwâlden is door Bosma opgericht. Hij was er voorzitter van en daarmee ook mede-organisator van Night of the Music in sporthal De Hege Wâlden in Oentsjerk. Bosma zorgde jaarlijks voor voldoende sponsoren en die voor voldoende sponsorgelden. Ook een benefietconcert, sponsorloop en kerstconcert in de sporthal kwamen kwam mede op zijn conto. Het doel: een invalidenlift in de sporthal. Dat is gelukt.

Ria Fennema uit Kenia

Ria Fennema (52) was jarenlang woonachtig in Tytsjerksteradiel, maar verblijft inmiddels al zeker twintig jaar in Kenia, Afrika. Met de door haar opgerichte stichting geeft ze leiding aan weeshuizen, twee basisscholen en een middelbare school. Ook helpt ze de scholieren bij het vinden van een vervolgstudie. Alles bij elkaar ongeveer 800 kinderen en jongeren.

Vanwege deze activiteiten, begonnen met het weeshuis in Ruiri, kreeg Ria Fennema maandag de koninklijke onderscheiding 'Lid in de Orde van Oranja-Nassau. In 2001 nam zij de leiding over in Ruiri. Drie jaar later volgde ook haar man Fester Medendorp. De naam van hun stichting: Blessed Generation Children's Centre Kenya. Niet alleen kinderen krijgen ondersteuning, ook ouders/verzorgers krijgen hulp. Fennema treedt in Nederland op als fondsenwerver.

Marinus Koopman uit Gytsjerk

Professioneel meel malen is een vak dat Marinus Koopman (74) uit Gytsjerk jarenlang uitoefende bij Koopmans Meelfabrieken in Leeuwarden. Na zijn pensionering bleef hij zich inzetten voor dit vak.

Koopman zette zich niet alleen in binnen Fryslân en Nederland, maar ook in het buitenland, via de stichting PUM en voor Agripool. PUM zorgt voor het uitzenden van gepensioneerde deskundigen, die lokale ondernemingen elders ondersteunen. Het doel: armoede bestrijden door mensen te helpen zelfstandig(er) te worden. Agripool doet iets soortgelijks, op landbouwgebied. Koopman reisde als zodanig elf keer naar Ethiopië en Kenia, om technisch en managementadvies te geven aan mensen van een meelfabriek.

Voor zijn inzet kreeg Marinus Koopman maandag een lintje: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Links Ria Fennema, vooraan links Marinus Koopman, achter Jacob Stegenga, rechts Johannes Bosma en burgemeester Jeroen Gebben.