Een archieffoto van de herdenking
Een archieffoto van de herdenking Foto: Ingezonden

4 mei-herdenking Sumar online te volgen

Sinds de oprichting van het monument De Molkbus, in mei 1996, komen vele inwoners van Sumar en omliggende dorpen naar het monument, nabij Dorpsschool It Bynt. Tijdens de dodenherdenking staat Sumar stil bij de slachtoffers die voor onze vrijheid hebben gevochten en wordt de “melkstaking 1943” herdacht.

In 2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Dit zou in Nederland groots gevierd worden, ook in Sumar. Een commissie had hiervoor een programma gemaakt, met onder andere een toneelstuk, expositie en een bevrijdingsfeest. Helaas kon dit alles geen doorgang vinden in verband met Covid-19. De 4 Mei herdenking 2020 vond plaats in het bijzijn van alleen de organisatie en een trompettist.

Dit jaar is de herdenking te volgen via een livestream, waarbij geen publiek is toegestaan. Vanaf 19.45 uur kunt u inloggen op: www.kerk-sumar.nl/uitzending. Het zal een sobere herdenking worden, zoals die de laatste jaren in Sumar bekend is.

Tijdens de herdenking wordt gesproken door Ids Krol. Er zijn ook gedichten van de leerlingen van It Bynt en is er muziek van De Lofstem. Iedereen wordt die dag tot 19.30 uitgenodigd om onverpakte bloemen bij het monument te leggen.