Het bosje in Nes.
Het bosje in Nes. Foto: Actief Media

SBB kapt bossen vanwege essenziekte

Dorpsbelang Nes (Noardeast-Fryslân) is “geschrokken” van het ‘decimeren’ (voor ongeveer negentig procent kappen) van het bos bij dit dorp. Volgens het bestuur van Dorpsbelang is dit gebeurd door of in opdracht van Staatsbosbeheer.

“Overal is gekapt, stapels stammen liggen aan de randen en worden door Staatsbosbeheer afgevoerd. Men kan niet meer recreëren, schuilplaatsen voor reeën, nesten van vogels, nu in het broedseizoen, speelplekken voor kinderen - het is weg”, meldt Dorpsbelang Nes in een brief, die is gestuurd aan Staatsbosbeheer en de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân.

Staatsbosbeheer heeft al schriftelijk gereageerd. Volgens boswachter Gjerryt Hoekstra was er geen keus, niet bij Nes en ook niet bij Oosternijkerk. De bossen in het noordoostelijk deel van Fryslân hebben te lijden van essentaksterfte, een agressieve schimmel. Uit het oogpunt van veiligheid worden de bossen grotendeels geruimd.

Eind 2022 wordt begonnen met herplant, schrijft Hoekstra. Dan wordt gestreefd naar meerdere soorten bomen, in het belang van de vitaliteit en de biodiversiteit. Er zullen dan soorten als linde, eik en els worden geplant.

"We snappen dat de (kap-)werkzaamheden grote impact hebben op de omgeving van het dorp, maar uiteindelijk streven wij net als u naar een toekomstbestendig, duurzaam, gezond en gevarieerd bos met verschillende soorten bomen en meer biodiversiteit", aldus boswachter Hoekstra.

Het bosje in Nes.