Varend met een praam door het veenlandschap bij Feanwâlden.
Varend met een praam door het veenlandschap bij Feanwâlden. Foto: Archieffoto: Actief Media

Brandbrief aan Tjeenk Willink:
"Recreatie in regeerakkoord”

De landelijke politiek moet meer oog krijgen voor recreatie en toerisme. Er moet ook meer geld voor beschikbaar komen. Dat schrijven diverse organisaties op het gebied van recreatie en toerisme in een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink. Die komt naar verwachting deze week (17) met zijn rapport richting de Tweede Kamer.

Eén van de auteurs van de brief is directeur Martin Cnossen van Merk Fryslân, het marketingbureau op provinciaal niveau. Desgevraagd geeft hij op een aantal punten een nadere toelichting op de brief.

“Herstel-offensief na corona”

“Er zijn net als in andere sectoren winnaars en verliezers als gevolg van de coronacrisis. Maar in onze sector zijn er veel verliezers, zoals horeca, hotels, groepsaccommodaties, inclusief toeleveranciers, en in feite ook detailhandel, die fors meeprofiteert van toerisme. Bovendien is dat allemaal vitaal aanbod dat ons land, en Fryslân , als woonomgeving en als bestemming om te bezoeken hard raakt, als dat wegvalt. En dat is voor veel bedrijven nu reëel. Veel bedrijven dreigen failliet te gaan of te moeten stoppen. Dat leidt weer tot terugloop in aanbod en leegstand, waardoor alles onaantrekkelijker wordt.”

“Regionale vliegvelden van belang”

“Juist ook om de mobiliteit vanuit toeristisch perspectief te optimaliseren, is er in ons plan een perspectief geschetst. Beter bereik per vliegtuig, verspreid over het land, met daarbinnen een sneller netwerk aan treinen, om vanaf het vliegveld door Nederland te kunnen. Overigens is dit voorstel effectief voor veel meer branches. Los van details per locatie is dit een opgave die vanuit het oogpunt van de gastvrijheidseconomie in landelijk beleid moet worden opgenomen. Het vliegveld van Drachten is hiervan een voorbeeld.”

“Staatssecretaris voor Toerisme”

“Het bovenstaande lukt nooit zonder een stevige beleidspositie, zoals die van een staatssecretaris voor recreatie en toerisme, met directieteam en voldoende ambtenaren. Nu zijn er maar een paar ambtenaren, en is staatssecretaris Mona Keizer (CDA) woordvoerder voor toerisme, maar dat is veel te mager.”

“Meer voorzieningen in natuurgebieden”

“Dit is nog niet concreet ingevuld. Helder is dat nu alle auto’s op hetzelfde parkeerterrein staan, en alle bezoekers via dezelfde paden starten. Daar kun je zowel in als rond de natuurgebieden veel betere oplossingen voor bedenken. Zo zijn we zelf betrokken bij een proces rondom Nationaal Park De Alde Feanen. Daarin willen we juist de dorpen als poorten naar het Nationaal Park inrichten, zodat bezoek daar start. Dat biedt ook gelegenheid daar een boterham te verdienen aan bezoek.”

“Rijksgeld nodig”

“Lokale en regionale plannen zouden door het rijk mee gefinancierd moeten worden. De regio’s aan zet voor hun aanbod; plannen passend bij hun toekomst en gebied. Maar door dit landelijk (mee) te financieren kan er ook regie worden gevoerd om te zorgen dat er niet overal hetzelfde wordt gedaan, maar echt onderscheidende bestemmingen binnen Nederland zijn. Zodat er iets te kiezen valt. Maar het is zeker niet de bedoeling dat Den Haag regio’s gaat opleggen en vertellen wat ze moeten doen!”

Friese identiteit

“Er zijn heel veel goede opties om de onderscheidende Friese identiteit ‘beleefbaar’ te maken. Cultuur, erfgoed, natuur en landschap, taal, lokaal voedsel.... Deze elementen op Friese grond of een Waddeneiland zijn er genoeg. De kunst is de sector vanuit die identiteit door te ontwikkelen. In routes, in horeca, in verblijfsaccommodaties, in de cultuursector. Dan is een bezoek aan Friesland of een Waddeneiland een heel andere beleving dan een bezoek aan bijvoorbeeld Groningen, Overijssel of Limburg.”