De Lauwersseewei: als de maximum snelheid verlaagd is naar 80 kilometer per uur, mag vermoedelijk ook landbouwverkeer over het stuk tussen tussen Dokkum en Aldtsjerk.
De Lauwersseewei: als de maximum snelheid verlaagd is naar 80 kilometer per uur, mag vermoedelijk ook landbouwverkeer over het stuk tussen tussen Dokkum en Aldtsjerk. Foto: Actief Media

Deel Lauwersseewei in 2022 een 80 kilometer-weg

De Lauwersseewei, met name het deel tussen Aldtsjerk en Dokkum, wordt in 2022 zodanig aangepast, dat de maximum snelheid kan worden verlaagd naar 80 kilometer per uur. Ook landbouwverkeer mag dan van dit deel van de Lauwerseewei gebruik maken. Het stuk tussen Dokkum en Lauwersoog houdt 100 kilometer per uur als maximum. Dit meldt de provincie Fryslân desgevraagd.

Boeren uit Dantumadiel hebben onlangs in een (’digitaal’) gesprek met b. en w. van deze gemeente hun zorgen geuit over de verkeersveiligheid, als het landbouwverkeer ook over de Lauwersseewei mag rijden. De provincie geeft belanghebbenden en omwonenden nog de kans om in te spreken over nodige aanpassingen aan de weg, meldt woordvoerder Peter van den Meerschaut.

Landbouwverkeer

"We gaan de snelheid terugbrengen conform afspraken rondom De Sintrale As. Dat is het uitgangspunt. Mag het landbouwverkeer op dit deel van de N361 mag rijden? In principe wel, is de gedachte. Ook vanuit verkeersveiligheid op ‘onderliggend' wegennet, waar landbouwverkeer en fietsverkeer elkaar op smalle landbouwwegen tegenkomen, en ook door de kom van Rinsumageest én Aldtsjerk. Daarmee wordt het dus een afweging van verkeersveiligheid op het onderliggende wegennet en op de provinciale weg”, vertelt Van den Meerschaut.

Maatregelen nog onbekend

“Maar hoe en welke maatregelen we gaan toepassen om het landbouwverkeer op de N361 toe te laten, is nu nog niet bekend. Dit zou geheel zonder maatregelen kunnen (dat doen we op heel veel andere provinciale 80 km-wegen ook), of met maatregelen (zoals landbouw-passeerstroken), of in relatie tot de kentekening van het landbouwverkeer. Dit zoeken we allemaal nog uit. We hebben nog tijd om daar over na te denken en dus ook tijd om met de omgeving in gesprek te gaan welke maatregelen gewenst zijn en welke passen binnen het budget”, luidt de boodschap van de provincie Fryslân.