Oud-burgemeester van Smallingerland Bert Middel is voorzitter van de PvdA-kandidaatstellingscommissie voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.
Oud-burgemeester van Smallingerland Bert Middel is voorzitter van de PvdA-kandidaatstellingscommissie voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Foto: Ingezonden

PvdA Smallingerland: “Samenwerken met linkse partijen”

Op de ledenvergadering van PvdA afdeling Smallingerland blikten de 27 ‘digitaal aanwezige’ leden teleurgesteld terug op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezing. Maar er is ook opgewekt gewerkt aan de eerste voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Met als boodschap: ‘meer samenwerking op links’.

“Over de vraag of de linkse partijen moeten gaan fuseren was de mening verdeeld. Breed gedragen werd het gevoel dat er in ieder geval meer onderlinge samenwerking nodig is. Ook over de vraag of de PvdA nu wel of niet moet meeregeren (in ‘Den Haag’; red.) waren de meningen verdeeld”, meldt secretaris Jaap Munniksma in zijn verslag van de ledenvergadering, die 29 maart 2021 is gehouden.

Kandidaatstellingscommissie

Ter voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezing van volgend jaar is een viertal PvdA-ers gekozen als kandidaatstellingscommissie: oud-burgemeester Bert Middel, Yneke Landheer, Jan van der Schaaf en Cees Kuipers (als contactpersoon vanuit het bestuur; Kuipers blijft nog een tijd aan als bestuurslid).

Interne of externe kandidaten

Het bestuur sprak geen voorkeur uit voor interne of externe wethouderskandidaten. "Een kandidaatstellingscommissie en de fractie moeten kunnen handelen naar de situatie op dat moment.” ('Intern' kan hier twee of zelfs drie betekenissen hebben: iemand uit de fractie als wethouderskandidaat naar voren schuiven, of iemand uit de partij binnen de gemeente; ‘extern' kan twee betekenissen hebben: iemand uit de partij buiten de gemeente Smallingerland of zelfs iemand van buiten de PvdA; redactie).

In het verslag van Munniksma wordt niet gerept over het benoemen van een commissie die werkt aan het verkiezingsprogramma voor volgend jaar.