Een luchtfoto van een vorige editie van het Veenhoop Festival.
Een luchtfoto van een vorige editie van het Veenhoop Festival. Foto: Ids Jeensma

Jan Feikema: “Wy stribje dernei om it Veenhoopfestival gewoan yn de boufak te hâlden”

Als het aan de organisatie van het Veenhoopfestival ligt, vindt de 70e editie van het festival gewoon plaats in het eerste weekend van de noordelijke bouwvak, van 23 tot en met 26 juli. “Wy hawwe it der noch net sa drok mei, mar it draaiboek stiet”, aldus voorzitter Jan Feikema. Hij hoopt dat eind mei definitief beslist kan worden of het festival doorgaat.

Feikema heeft al contact gehad met verschillende leveranciers, zoals de drankenhandel en de tentenbouwer. “At wy 14 dagen yn ‘t foar efkes in seintsje jouwe, dan sette sy it spul del.” Het programma van vorig jaar - toen was er alleen een online editie - is doorgeschoven naar dit jaar. Alleen een grote internationale act, die speciaal geboekt was voor de jubileumeditie, zal dit jaar niet op het festival staan. “Dy soe troch Europa torre, mar dat giet no net troch. Gelokkich is de akt no fêstlein foar 2022.” Feikema merkt dat het een gekkenboel is in de artiestenwereld. “Alles skoot troch nei it neijier. Oeral binne dan feesten.”

Voor de organisatie is doorschuiven naar een andere datum geen optie, want het Veenhoopfestival is onlosmakelijk verbonden met het eerste weekend van de bouwvak. Feikema heeft zijn hoop gevestigd op de vaccinaties. “At eltsenien begjin july faksinearre is, kin it gewoan trochgean. Wy moatte ek wer mei de gemeente (Smallingerland; red.) om tafel, want dy jout no noch gjin fergunnings út. It kin wêze dat der fan de oerheid ekstra easken komme.”

Misschien geen tentenkamp

De organisatie houdt er rekening mee dat het festival misschien in een gewijzigde vorm georganiseerd moet worden. “Misskien moatte wy it sûnder tintekamp hâlde. Ek kin it wêze dat wy allinnich passe-partouts foar it hiele wykein ferkeapje en dat besikers yn ‘t foar in negative testútslach op de tillefoan sjen litte moatte. Dat soe betsjutte dat eltsenien syn eigen kaartsje keapje moat.”

Geen festival op anderhalve meter

In 2019 trok het Veenhoopfestival in vier dagen ruim 10.000 bezoekers. Veel ruimte om te groeien is er op het evenemententerrein langs het Grytmansrak niet meer. Maar dat hoeft ook niet, vindt Feikema. “It moat behapber bliuwe.” Het kan zijn dat voor de komende editie het terrein anders ingedeeld wordt en dat er minder bezoekers worden toegelaten. Verder moet het festival vooral zo normaal mogelijk plaatsvinden. Bezoekers verplichten om anderhalve meter afstand te houden, is dan ook geen optie. “Dat kinne wy noait hanthavenje.”

Kaarten twee weken voor aanvang in verkoop

De voorzitter beseft dat er nog heel veel onzekerheden zijn. “Earlik sein hie ik fjouwer wiken lyn mear hoop as no. Der kinne noch safolle dingen barre.” Daarom gaan de kaarten pas twee weken voor aanvang van het festival in de verkoop. “Wy wolle gjin hege kosten hawwe, troch kaartsjes dy’t wy werombetelje moatte, as it dochs net trochgiet.” Dat er kaarten overblijven, daar zit Feikema niet over in. “De jeugd sit fol fjoer. Dy lju komme wol.”

Zonder vrijwilligers sowieso geen festival

Hij hoopt dat het lukt om samen met de grote groep vrijwilligers het komend Veenhoopfestival weer tot een succes te maken. Want zonder hen is er sowieso geen festival. "Dêrom moat it festival al ferantwurde wêze, foar sawol ús besikers as de frijwilligers.”