Het nieuwe, betonnen fiets- en wandelpad langs de Flappefeart westelijk van Burgum.
Het nieuwe, betonnen fiets- en wandelpad langs de Flappefeart westelijk van Burgum. Foto: Actief Media

Nieuw fiets- en wandelpad bij Burgum nu écht klaar

In weekblad Actief van 27 januari 2021 meldde de redactie dat er een nieuw fiets- en wandelpad klaar was, ten westen van Burgum. Dat bleek op een misverstand te berusten. Het pad was nog niet af, reageerde de provincie Fryslân prompt. Maar inmiddels is het wél echt klaar.

Het betonnen pad loopt langs de Flappefeart ten westen van Burgum in zuid-noord-richting en maakt ongeveer onder de hoogspanningskabels een knik in west-oost-richting. Het komt uit op de Langelaan. Een hardloper bevestigde vrijdag 16 april dat het in z’n geheel af is, in elk geval goed bruikbaar voor wandelaars, hardlopers en fietsers.

Het pad is eigendom van en in beheer bij de gemeente Tytsjerksteradiel, maar omdat het dicht bij een natuurgebied van It Fryske Gea langs gaat, heeft die vereniging het toezicht en de eer van de ‘aankleding’ met het eigen beeldmerk (zie foto).

Gebiedsontwikkeling Sintrale As

De provincie Fryslân heeft de aanleg betaald, nog als vervolg op de aanleg van de Sintrale As, de vierbaansweg tussen de Wâldwei en Dokkum. Onderdeel van de gebiedsontwikkeling rond deze weg is het aanleggen van fiets- en wandelpaden.

De korte afstand-wandelaars (hooguit een paar kilometer) hebben er een mooi ommetje bijgekregen. Er was al een (onverhard) wandelpad pal oostelijk van de geluidswal die de Sintrale As scheidt van de bebouwde kom van Burgum.

Extra ‘rondje’

Liefhebbers van wat langere afstanden (vijf tot tien kilometer) krijgen er ook een extra ‘rondje’ bij. Uitgekomen bij de Langelaan kunnen ze linksaf naar het fietspad langs de Zomerweg en pal zuidelijk van Hurdegaryp weer linksaf richting Suwâldsterdyk. Wellicht één van de mooiste weggetjes van Tytsjerksteradiel. Daarna komt u op het Suderein ten zuiden van Tytsjerk. gaat u daar weer linksaf, dan komt u op de driesprong van Suderein, Noorderend en De Warren.

Al dan niet via Suwâld

Daar kunt u weer linksaf, via de Warren en de Gaestmabuorren in oostelijke richting naar Burgum. Maar u kunt op deze driesprong ook rechts af: u loopt of fietst dan naar en door Suwâld. Vlakbij zonnepont Schalkediep (Prinses Margrietkanaal) kunt u linksaf, via de Monnikenweg weer naar Burgum. Een aardige route voor wat lange(re) afstandwandelaars en -fietsers.