Tine Hoekstra met een grote hoeveelheid gebreide zwachtels.
Tine Hoekstra met een grote hoeveelheid gebreide zwachtels. Foto: Jantina de Vries

Tine Hoekstra: Steken opzetten voor de Leprazending

In de zomer van 2020 kreeg Tine Hoekstra uit Eastermar een nieuwe hobby: het breien van zwachtels voor de Leprazending. Het begon met het geven van een bedrag aan dit goede doel. Medewerker Alex Visscher van deze organisatie was zo enthousiast over de donatie, dat hij belde om haar te bedanken.

Op uitnodiging van Tine kwam hij een paar maanden later bij haar thuis. “Hij gaf meer informatie over de Leprazending en vroeg of ik zwachtels wilde breien voor de slachtoffers van lepra.” Tine wilde dit wel graag doen en begon met breien.

Leprabacterie

Jaarlijks worden 210.000 mensen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika besmet met de leprabacterie. De bacterie komt bijvoorbeeld in het lichaam via huidwondjes of door het inademen van hoest- en neusdruppels. Als mensen niet op tijd hulp krijgen lopen ze het risico gehandicapt of blind te worden. Daarom is het belangrijk om wonden op handen en voeten goed te verzorgen en ze af te dekken met katoenen zwachtels. Dit materiaal is uitwasbaar en het voelt niet zweterig aan op de wond.

Brei-instructie

Tine breidt de zwachtels allemaal op dezelfde manier. “Ik gebruik ongebleekt wit of lichtgekleurd 100% katoen garen voor naalddikte 2,5 millimeter tot 3,5 millimeter. Eerst zet ik 20 tot 30 steken op en dan blijf ik aldoor recht breien tot het einde van de naald. Dit herhaal ik steeds tot de zwachtels in de lengte 150 centimeter zijn en in de breedte tussen de 10 centimeter en 15 centimeter.”

500 zwachtels

Tine's hobby heeft ook andere mensen geïnspireerd. "Mensen in mijn omgeving wilden ook graag zwachtels gaan breien voor de Leprazending. Door de lockdown hebben ze alle tijd om mee te helpen.” Daarnaast deed Tine een oproep in de kerk- en de dorpskrant. Inmiddels breien er 81 vrouwen mee en hebben ze samen er al 500 gebreid. Bij Tine thuis liggen de zwachtels in vijf koffers klaar om verstuurd te worden. De Leprazending stuurt de zwachtels na de coronapandemie naar Nepal, Ethiopië, Myanmar, Tsjaad, India, Congo en Bangladesh.

www.leprazending.nl