Winny Huizing bij haar poppenhuizen.
Winny Huizing bij haar poppenhuizen. Foto: Jantina de Vries

Levensechte flora van papier voor poppenhuizen

In het huis van Winny Huizing uit Feanwâlden is veel te zien op schaal 1:12. In de gang is een volledig ingericht huisje met werkende lampjes te bewonderen. Het is een replica van een van Winny’s voormalige woonhuizen. Bij het raam in de woonkamer staat een miniatuur boetiek met door haar gebreide truitjes en daaronder staat een stelling met kleine papieren bloemen en planten. Verderop is er een replica te zien van het huis waar haar jongste dochter is geboren. Aan de andere kant van de kamer staan twee open kasten met meubels om een poppenhuis voor volwassenen in te kunnen richten. Veel van de spullen verkoopt ze via haar website.

Door Jantina de Vries

Winny’s hobby begon in 1997. Na een zware operatie mocht ze een half jaar lang niet meer dan drie kilo tillen. Ze kon tijdelijk niet werken en dacht na over wat ze dan thuis kon gaan doen. “Het leek me leuk om het eerste huisje waar mijn oudste dochter is geboren na te maken. Voor de inrichting ben ik alles omgaan rekenen voor mij bekende poppenhuis schaal 1:12. Zo ben ik begonnen met het maken van een eethoekje en een keukentje.”

Een paar jaar later begon ze enthousiast met het breien van miniatuur kussens en dito truitjes voor poppenhuizen voor volwassenen. Maar haar hart ligt vooral bij het maken van miniatuur bloemen en planten. “Twintig jaar geleden heb ik hiervoor een workshop gevolgd”, vertelt Winny. “Van mijn lerares kreeg ik een Amerikaanse ponstang en daarmee kan ik heel goed kleine vormpjes uitknippen zonder dat mijn hand er moe van wordt. Ik koop eerst de echte bloem die ik na wil maken. Die peuter ik uit elkaar om te zien hoe de bloem in elkaar steekt.” De bloemen die Winny maakt lijken levensecht, maar zijn toch echt van papier gemaakt. Met het maken van een papieren bloem is ze wel twaalf uur mee bezig.

Winny vult vooral haar dagen met het klaarmaken en het wegbrengen van bestellingen die ze via haar website binnenkrijgt. Maar de tijd die ze over heeft, besteedt ze graag aan het maken van nieuwe flora. “Zolang mijn ogen en handen nog willen, ga ik door met het maken van papieren bloemetjes en plantjes.”

www.wam-miniaturen.com